Aanpak slechtste energielabels prioriteit corporaties

Nieuws 8 februari 2024
Experts
Dorris Derksen
Belangenbehartiger
Anne Leeuw
Belangenbehartiger Verduurzaming

Corporaties krijgen van huurders regelmatig vragen over het isoleren van hun woning, zeker nu energiekosten de afgelopen tijd flink zijn toegenomen. Vanuit huurders en politiek wordt bij corporaties aangedrongen op het heel snel verduurzamen van hun huurwoningen. Corporaties hebben in de Nationale prestatieafspraken (NPA) toegezegd in 2028 alle woningen met een EFG-label te hebben aangepakt. De focus van corporaties blijft het verduurzamen van deze EFG-woningen omdat die relatief veel energie gebruiken. Tegelijk wordt de zogenoemde warmtebehoefte belangrijker en verduurzamen corporaties ook nu al woningen met betere labels.

Labels zeggen niet alles over verbruik

Energielabels zeggen niet alles over stookkosten. Er zitten soms flinke verschillen zitten tussen het werkelijke energiegebruik en wat verwacht zou worden op basis van het label. Dat is natuurlijk vervelend voor huurders, zeker nu energietarieven veel hoger zijn dan in het verleden. Er zijn veel factoren die bepalen hoeveel energie verbruikt wordt. Naast kenmerken van een woning zoals de grootte, zijn bijvoorbeeld ook het aantal bewoners en hoe vaak die thuis zijn van invloed op het energieverbruik. Huurders moeten zeker bij hun corporatie aan de bel trekken als hun woning met een relatief goed label heel erg veel energie nodig heeft om te verwarmen.

Snelle maatregelen

Corporaties isoleren in hoog tempo hun woningen, maar kunnen niet alles tegelijk aanpakken. Daarom helpen ze huurders in woningen met hoge energiekosten met fix-teams en energiecoaches. Samen met huurders nemen corporaties snelle maatregelen, zoals radiatorfolie of kierdichting, om energieverbruik terug te dringen.

EFG-aanpak logisch uitgangspunt

We zien in de praktijk dat woningen met slechte labels gemiddeld meer energie per m2 gebruikersoppervlakte verbruiken dan woningen met betere labels. Het allereerst aanpakken van de EFG-labels is dus een logisch uitgangspunt. En daarnaast kijken corporaties naar geschikte momenten om bepaalde woningen met betere labels aan te pakken. Bijvoorbeeld wanneer een complex toe is aan grootschalig of regulier onderhoud. 

Warmtebehoefte grote rol

Voor de toekomst is de aanpak van corporaties steeds vaker gericht op het terugbrengen van de netto warmtebehoefte van een woning (naast de opgave voor aardgasvrij). De warmtebehoefte gaat over hoe goed een woning geïsoleerd is. Corporaties kijken dus niet alleen naar energielabels, die ook over installaties gaan, maar laten de netto warmtebehoefte steeds meer meewegen bij het verbeteren van hun bezit. 

Miljarden naar verduurzamen

Maar die manier van werken is geen toverstaf om in een keer alles te verbeteren. Het verduurzamen en de energietransitie blijven gewoon een grote klus. Corporaties hebben de afgelopen jaren flinke stappen gezet en blijven de komende jaren miljarden investeren om hun bezit energiezuiniger en comfortabeler te maken.

Lees meer over