Aedes roept op tot terugdraaien tijdelijke stopzetting RVV voor verduurzaming

Aedes-standpunt 7 september 2021
Expert
Dorris Derksen
Belangenbehartiger

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in een Kamerbrief op 1 september aangekondigd dat de Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV) voor verduurzaming per 1 oktober sluit. Aedes is verbijsterd over deze ingreep en roept de Tweede Kamer op om dit plan tegen te houden.

Martin van Rijn, voorzitter van Aedes: ‘Onbegrijpelijk dat deze korting nu weer wordt stopgezet. Woningcorporaties hebben voor hun verduurzamingsopgave continuïteit nodig in de maatregelen. Verduurzamingsmaatregelen zijn niet rendabel. Nu al hebben corporaties te weinig middelen voor al hun opgaven, dus de korting is hard nodig en onmisbaar. We roepen de Tweede Kamer op om de regeling open te houden, omdat het voornemen volledig indruist tegen de doelen om aan het Klimaatakkoord te voldoen.’ 

Beleid van aan-uit

De regeling was op 1 juli van dit jaar - na eerdere sluiting - net weer opengesteld om woningcorporaties te ondersteunen bij hun verduurzamingsopgave. Aedes vindt het zwalkende beleid van uit-aan-uit dan ook niet te volgen, zeker niet in relatie tot de uitgelekte Prinsjesdagplannen waarin miljarden worden vrijgemaakt voor verduurzaming en het klimaat.

‘Het ministerie had aangekondigd dat de regeling voortijdig kon worden gesloten bij de dreiging tot overtekening, maar volgens onze informatie is slechts 10 procent benut. De dreiging tot overtekening is dus totaal niet aan de orde. Alleen al door het tekort aan EPA-adviseurs -die nodig zijn voor het toekennen van een energielabel- is het niet mogelijk om een hausse aan aanvragen te krijgen in het najaar’, aldus Van Rijn. Aedes raadt haar leden aan om waar mogelijk alsnog versneld aanvragen voor de regeling in te dienen om vertraging in verduurzamingsplannen te voorkomen.

RVV

Voor de Regeling Vermindering Verhuurderheffing voor verduurzaming is in 2021 een bedrag van 150 miljoen euro beschikbaar gesteld. Om in aanmerking te komen voor de RVV moet een woning minimaal drie labelstappen zetten en uitkomen op minimaal label B. Woningcorporaties hebben drie jaar om de woningen daadwerkelijk te verduurzamen. 

Update december 2021

Dit jaar werd de regeling overvraagd en is daarom tijdelijk gesloten. De regeling zal naar verwachting weer geopend worden op 1 januari 2023.

Lees meer over