Energie besparen met Slimmer met je energie!

Nieuws 9 februari 2022

Energie besparen door bewoners inzicht te geven in hun energieverbruik: dat is het doel van de campagne Slimmer met je energie. In 2020 hebben Woonbond en Aedes in samenwerking met Quintens dit initiatief gelanceerd. De bedoeling is huurdersverenigingen en woningcorporaties op gang te helpen om met hun huurders aan de slag te gaan met energiebesparing.

Intussen zijn meer dan 10 corporaties begonnen met het installeren van energiedisplays en het geven van uitleg hierover aan huurders. Bijvoorbeeld tijdens energiecoachgesprekken of keukentafelgesprekken voorafgaand aan een renovatie.

Slimmer met je energie = energie besparen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil nu een extra impuls geven aan dit initiatief, zodat we meer bewoners kunnen bereiken.

Door de stijging van de gasprijzen is het extra belangrijk bewoners te helpen hun energierekening betaalbaar te houden. Uit onderzoek blijkt dat bewoners gemiddeld 5% energie besparen als ze de energiedisplay gebruiken en daarmee inzicht krijgen in hun energieverbruik (PLB-rapport, Energieverbruiksmanagers in Nederland, april 2021). En door het gasgebruik terug te dringen kunnen corporaties en huurders bijdragen aan de klimaatdoelstellingen.

Genoeg reden voor het ministerie om de inzet van een onafhankelijke, fysieke energiedisplay als bewezen aanpak verder te stimuleren. Het is de bedoeling dat steeds meer corporaties het aansluiten van energiedisplays en het geven van uitleg hierover opnemen in hun standaard werkzaamheden, zodat het niet bij eenmalige projectjes blijft.

Voorbeelden en hulpmiddelen

Dit betekent dat de komende 2 jaar corporaties, huurdersorganisaties, gemeenten en andere samenwerkingsorganisaties hulp krijgen bij implementatietrajecten en opschaling. Aedes gaat hiervoor succesverhalen verzamelen om corporaties te enthousiasmeren, meer hulpmiddelen ontwikkelen waarmee corporaties hun huurders kunnen bereiken, slim variëren in aanpakken om corporaties te activeren, hiervan leren en zorgen voor kennisuitwisseling over aanpakken.

Subsidie

Ook zal het Rijk informeren over subsidies zoals de RRE-W en de 150 miljoen voor de bestrijding van energiearmoede, die inzetbaar zijn voor de aanschaf van energiedisplays, inclusief aansluiting en installatie. Het is de bedoeling dat bij allerlei relevante organisaties bekend wordt dat dit een bewezen effectieve aanpak is om het energieverbruik van huurders omlaag te krijgen. Daarnaast vindt ook marktstimulering plaats, zodat meer leveranciers energiedisplays gaan ontwikkelen en het aanbod groter wordt.

Wil jouw corporatie huurders grip geven op hun energieverbruik? Neem contact op met [email protected] voor meer informatie en ondersteuning bij het integreren van deze aanpak in je projecten en werkprocessen.

Lees meer over