Energiebesparing structureel aanpakken met energiedisplay

Huurders helpen bij energiebesparing, dat was voor Woonstichting Langedijk reden een pilot uit te voeren met energiedisplays. Deze pilot was een succes en daarom besloot de corporatie de energiedisplays op te nemen in de prestatieafspraken voor 2023. Dit leidde tot een mooie samenwerking met de gemeente en huurdersorganisatie.

Maaike Arts, manager Wonen van Woonstichting Langedijk, vertelt enthousiast over de inzet van energiedisplays en hoe ze daarmee verder gaan: ‘Het begon met persoonlijk enthousiasme voor energiebesparing bij onze directeur Tim Ruiten. Hij was ervan overtuigd dat bewustwording van energieverbruik bewoners kan helpen. Onze corporatie zou dat met de inzet van energiedisplays kunnen testen.’ Ook de huurdersorganisatie was hierover enthousiast. Zo ontstond het idee de pilot in de prestatieafspraken voor 2021-2022 op te nemen onder ‘bewonerscommunicatie en energiecoaching’.

De positieve reacties op de pilot leverden al snel zo veel vertrouwen op, dat Woonstichting Langedijk besloot structureel in te zetten op energiebesparing bij bewoners. Dat kan door bijvoorbeeld de inzet van energiedisplays bij oplevering van nieuwbouw of wanneer woningen energetisch verbeterd worden.

Energiebesparing aanpakken met gemeente

In de pilot ging het nog om een inspanning van de woningcorporatie en huurdersorganisatie. Nu is inzetten op energiebesparing een gezamenlijke inspanning van de gemeente, woningcorporatie en huurdersorganisatie. ‘In de praktijk betekent dit dat de gemeente een deel financiert en de Woonstichting zorgt voor de organisatie. Erg fijn dat we op die manier met elkaar kunnen optrekken!’

Kijk ook eens bij

Lees meer over