Hoe? De Utrechtse Isolatie Uitdaging

Expert
Pauline Poeze
Adviseur Sectorontwikkeling

Met de Isolatie Uitdaging daagden de drie Utrechtse woningcorporaties de markt in 2019 uit om te komen met betere oplossingen voor gevelisolatie. Ook andere corporaties zijn als sympathisant bij deze innovatiewedstrijd betrokken. De winnende oplossingen kunnen daardoor in veel woningen worden getest en vervolgens toegepast. Door deze opschaling kunnen corporaties straks samen tienduizenden sociale huurwoningen hoogwaardig isoleren.

Warmtevraag verlagen

De warmtevraag terugbrengen met hoogwaardige isolatie is een eerste stap op weg naar een woningvoorraad met een CO2-neutrale energievoorziening in 2050. Met de huidige materialen en technieken wordt deze ambitie echter niet gehaald. De traditionele oplossingen hebben een te lage isolatiewaarde voor duurzaam verwarmen. Oplossingen met een hoge isolatiewaarde geven nu nog veel overlast voor bewoners en de noodzakelijke aanpassingen aan de gevel hebben esthetisch en bouwkundig een grote impact. Bovendien zijn de totale kosten te hoog.  

Innovatieve oplossingen

Mitros, Bo-Ex en Portaal daagden begin 2019 de markt uit te komen met innovatieve oplossingen voor gevelisolatie. Ze zoeken integrale oplossingen: van product tot en met uitvoering. Goede samenwerking met de marktpartijen is daarom noodzakelijk. 

De voorwaarden:

  • Een hoge isolatiewaarde die verwarmen met lage temperatuurverwarming mogelijk maakt
  • Betaalbaar en met weinig overlast voor bewoners aan te brengen
  • Met een dikte van maximaal 3 centimeter
  • Aan te brengen in 1 dag

Aan de Isolatie Uitdaging deden 40 marktpartijen mee. Tijdens de finale op 25 juni 2019 maakte juryvoorzitter Diederik Samsom de drie winnende oplossingen bekend. De winnende ideeën vormen een mix van oplossingen voor betere binnenmuur-, buitenmuur- en spouwmuurisolatie. De drie winnaars ontvingen ieder 20.000 euro aan innovatiegeld. Daarmee kunnen zij hun oplossing testen en verder ontwikkelen in proefwoningen van de corporaties.

De drie Utrechtse corporaties maken ieder dit najaar een eerste proefwoning.

Lees meer over