Hoe? De WarmteWissel daagt markt uit tot alternatief voor cv-ketels

Expert
Pauline Poeze
Adviseur Sectorontwikkeling

De acht Brabantse corporaties uit het samenwerkingsverband Lente zoeken duurzame oplossingen voor de vervanging van individuele cv-ketels. Dat doen ze met een uitdaging: De WarmteWissel. Marktpartijen die goede alternatieven hebben met aanzienlijk lagere CO2-uitstoot en minder of geen aardgasgebruik kunnen meedoen. Ook andere corporaties kunnen zich bij de uitdaging aansluiten.

Vervanging 5.000 CV-ketels

Jaarlijks vervangen de acht corporaties bij ongeveer 5.000 woningen individuele CV-(combi)ketels. Zij zoeken naar een duurzaam alternatief voor als de ketel aan vervanging toe is. Zij roepen marktpartijen op om met nieuwe oplossingen te komen, voor zowel de korte als lange termijn. De voorwaarden:

  • een compacte oplossing met minimaal 80 procent CO2-reductie ten opzichte van de huidige CV-(combi)ketel
  • met minder of geen aardgasgebruik
  • betaalbaar voor de corporatie
  • met een neutraal effect op de energielasten
  • met minimale overlast bij de installatie en in het gebruik voor bewoners

Oproep aan andere corporaties

Andere corporaties kunnen zich bij de uitdaging aansluiten als Vriend van De Warmtewissel. Daarmee geven zij samen een krachtig signaal aan de markt dat innovatie dringend nodig is. De Lente-corporaties vragen van andere corporaties 5.000 euro als bijdrage in de kosten en de intentie om mee te doen in de opschaalfase.

De inzending voor de Warmtewissel is inmiddels gesloten, er zijn maar liefst 48 inzendingen. Op 5 maart 2020 worden de winnaars tijdens het finale event bekend gemaakt.

‘We kunnen niet wachten op totaal nieuwe installatietechnieken om onze woningen te verwarmen’, zegt projectleider Christel van Vught. ‘Daarom willen we marktpartijen stimuleren om met deze vernieuwende oplossingen te komen. Wij moeten als corporaties mede de verantwoordelijkheid nemen voor het aanjagen van de markt. Anders gaat het niet snel genoeg gebeuren.’

Testen in proefwoningen

Een vakjury beoordeelt alle inzendingen en kiest vijf finalisten. Die presenteren hun oplossing, waarna er uiteindelijk een tot drie winnaars verkozen worden. Die mogen hun oplossing(en) in 2020 in proefwoningen testen. Zo blijven risico’s beheersbaar en kunnen corporaties en marktpartijen samen kinderziektes uit het ontwerp halen en aanpassingen doorvoeren. Daarmee willen ze echte vernieuwing én prijsverlaging mogelijk maken. Bij een positief testresultaat volgt opschaling en een brede toepassing van de oplossing.

De acht Lente-corporaties zijn: Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz.

Meer weten?

Lees meer over de Warmtewissel.

Corporaties die willen meedoen als Vriend, kunnen contact opnemen met Christel van Vught.

Lees meer over