Integrale aanpak verduurzaming en leefbaarheid bij Triada

Expert
Anne van Stijn
Adviseur Verduurzaming

Flats uit de jaren 60 zo renoveren dat ze 7 labelsprongen maken. Hoe doe je dat? En hoe krijg je de bewoners mee? Woningcorporatie Triada koos voor een integrale aanpak van verduurzaming en leefbaarheid, met succes.

Afgelopen najaar begon Triada  in de gemeenten Hattem, Heerde en Epe, met een flinke renovatie van 2 complexen: 31 appartementen hebben nu allemaal een A+++ label én zijn aardgasvrij. Dit was voor Triada meteen een mooi moment om met de leefbaarheid aan de slag te gaan. Roel van den Dool, sociaal beheer en Johan Wastenecker, manager Vastgoed, vertellen hoe zij dit bijzondere project in gang hebben gezet. Wastenecker: ‘Vaak doen we dit in stappen: eerst isoleren, in een later stadium van het gas af. Dit keer hebben we alles in 1 keer aangepakt.’ Triada koos ervoor om grondig te renoveren en niet te slopen. Vanuit circulariteit hebben we gekozen voor renovatie, omdat het grootste deel van de grondstoffen is verwerkt in het casco. Bovendien konden deze flats nog prima verhuurd worden, ook na 2050 als woningen in Nederland gasloos moeten zijn. ‘Voor bewoners is renoveren vaak ook prettiger dan sloop en nieuwbouw. Ze kunnen in hun woning blijven’, vult Van den Dool aan. ‘Hoewel je de impact van een grote renovatie ook niet moet onderschatten.’

Volledige verduurzaming

Voordat Triada begon aan de renovatie, gingen medewerkers van aannemer Hemink langs bij de huurders om uit te leggen wat er ging gebeuren. Ook was er een modelwoning waar bewoners konden zien hoe de renovatie en verduurzaming zouden uitpakken.
De woningen hadden al wel dubbelglas, maar dat was verouderd. De kozijnen en het glas zijn vervangen, de hele schil is geïsoleerd en er zijn zonnepanelen op het dak geplaatst. De warmte- en koudevoorziening en ventilatie vinden plaats via energiemodules die naast de galerij staan. Wastenecker: ‘Dat levert onze huurders ruimte in huis op. En er is geen geluidsoverlast van de warmtepomp.’ Wat ook prettig is: de installaties zijn van buitenaf toegankelijk voor onderhoud.

Renovatie jaren 60 flats Triada

Woning anders verwarmen

Deze aanpassingen aan de woningen vragen wel om een andere manier van je huis verwarmen. Triada heeft de huurders hierin goed begeleid, samen met energiecoaches van de gemeente. Zo moeten ze bijvoorbeeld ’s avonds de verwarming niét lager zetten. Door de ventilatie is het ook niet nodig de ramen open te zetten. ‘Maar mensen zijn mensen en die willen toch zelf dingen kunnen bepalen. De ramen kunnen dus wel open,’ zegt Van den Dool lachend.

Bewoners zijn over het algemeen positief over de renovatie. De energierekening is flink omlaag gegaan. En het is nu ook mogelijk de woning te koelen, wel zo prettig nu we vaker te maken hebben met een hittegolf. Wastenecker: ‘Alle woningen zijn all-electric, elektrisch koken was voor sommige mensen wel even wennen.’ Triada kwam bewoners hierin tegemoet met een vergoeding voor een inductiekookplaat en een nieuwe pannenset.

Aandacht voor leefbaarheid

Naast de renovatie heeft Triada ingezet op verbetering van de leefbaarheid in de buurt. Van den Dool: ‘We zijn verschillende keren bij elkaar gekomen en hebben met elkaar gesproken over de huisregels en hoe we die zichtbaar willen maken. Een zogenoemde social artist, Erik Vink, is hiermee aan de slag gegaan en heeft een kunstwerk gemaakt dat de afspraken samenvat.’ Tijdens deze bijeenkomsten kwam de wens voor een gezamenlijke moestuin naar voren, wat ook weer een plek voor ontmoeting geeft. Afgelopen juni vierde Triada de oplevering van de gerenoveerde flats met een feestelijke bijeenkomst in de buurt.

Aanpak vaker toepassen

Deze aanpak, in 1 keer een flinke labelsprong maken, kan Triada goed toepassen voor andere complexen. Ook andere corporaties kunnen prima op deze manier werken. Wastenecker: ‘We hebben er al zo’n 20 op bezoek gehad.’ In de toekomst wil Triada bewoners wel eerder betrekken bij renovatieprojecten. Ook wil Triada nauwer samenwerken met de gemeenten. Van den Dool: ‘Dan kunnen we ook op straat meer mogelijkheden voor ontmoeting creëren en zo de leefbaarheid vergroten.’