Klimaatbestendig bouwen met blauwgroene daken

Amsterdam bouwt aan een klimaatbestendige stad met het RESILIO-project. Doel: slimmer gebruik van het regenwater en betere opname van water in de stad. Dat kan met blauwgroene daken. Woningcorporaties De Alliantie, Stadgenoot en de Key zijn partners in dit project.

Groene daken zijn inmiddels een bekend verschijnsel: op het dak ligt een laag planten, bijvoorbeeld sedum, die regenwater opneemt. Bij blauwgroene daken ligt onder de laag planten een reservoir voor de opslag van regenwater (de blauwe laag). Doordat er continu water beschikbaar is voor de planten, blijven deze in betere conditie, wat weer goed is voor de biodiversiteit. Het aanwezige water koelt de daken in de heetste en droogste maanden van het jaar. De daken hebben slimme sensoren en kleppen. De sensoren meten het waterpeil, de kleppen reageren op nauwkeurige weersvoorspellingen en gaan op het juiste moment open en dicht, zodat water kan weglopen of juist blijft staan.

Koeling en wateropvang

Thomas van der Vlis, gebiedscoördinator bij De Alliantie: ‘In de zomer hebben we steeds vaker langdurig warme periodes. Bewoners krijgen dan hittestress in de woningen. Goede isolatie verergert deze situatie vaak, doordat woningen hierdoor warmte vasthouden. Hittestress kun je verminderen door ‘s nachts te ventileren en overdag de zon te weren of door een airco te laten installeren. Maar airco’s zijn duur in aanschaf en gebruiken veel elektriciteit. Blauwgroene daken kunnen op straatniveau zorgen voor koeling bij hittegolven. Ook vangen deze daken overtollig regenwater bij hoosbuien op en ontlasten zo het riool.’

Inmiddels experimenteert de gemeente Amsterdam met blauwgroene daken op de Zuidas en op het Marineterrein. Uit de resultaten blijkt dat blauwgroene daken een grote bijdrage kunnen leveren aan het watermanagement in de stad. Een volgende stap is onderzoeken hoe de gemeente deze daken breder kan inzetten. Dankzij een financiële bijdrage van de Europese Unie komen er slimme blauwgroene daken op corporatiewoningen in Amsterdam. In de stad is 8.000 m2 dak van corporatiewoningen beschikbaar.

Prestatieafspraak blauwgroene daken
Andere prestatieafspraken duurzaamheid 

Lees meer over