Koken zonder aardgas is stap naar CO2-neutraal

Koken zonder aardgas is duurzamer, gezonder en veiliger dan koken op gas, en is een stap richting wonen zonder CO-uitstoot. Woningcorporaties maken steeds vaker prestatieafspraken over koken zonder aardgas. De Brabantse corporaties WonenBreburg en Alwel hebben inmiddels ervaring opgedaan met gasloos koken.

Perry van Happen, programmamanager Duurzaamheid bij WonenBreburg: ‘Wat de warmtebron van de toekomst ook wordt, elektrisch koken is altijd onderdeel van aardgasvrij of CO-neutraal wonen. De overstap naar gasvrij koken is op elk moment, individueel of planmatig, uit te voeren. Elektrisch koken kan op verzoek van de huurder, wanneer een woning wisselt van huurder, maar ook in combinatie met onderhoud en renovatie.’

Rob van den Bogaard, senior opzichter bij Alwel: ‘Koken op inductie is duurzamer naarmate meer elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. Daarnaast is het gezonder, want er komen minder verbrandingsgassen vrij. En doordat er geen open vuur of vlam is, is het ook nog eens veiliger.’ TNO onderzocht het binnenklimaat bij bewoners die koken op aardgas. In deze woningen hebben kinderen 20 procent meer risico op longklachten vergeleken met kinderen wiens ouders elektrisch koken.

Lagere lasten

In Breda en Tilburg koken huurders van 400 appartementen van WonenBreburg niet langer op gas maar op inductie. Met de verwijdering van de gasaansluiting is het vastrecht voor aardgas komen te vervallen. Dit betekent een kostenbesparing voor de huurders. De huurders ontvangen van WonenBreburg eenmalig een nieuwe inductiekookplaat en pannenset. Technisch is het een kleine ingreep in de woning, waarvan de huurders nauwelijks overlast ondervinden. Wel moesten huurders bij de energieleverancier het gascontract opzeggen en de meterstanden doorgeven. WonenBreburg heeft de bewoners hierbij begeleid. De energieleverancier heeft het voorschot op de energierekening aangepast.

Perry van Happen van WonenBreburg: ‘Als corporatie zijn wij er voor bewoners met een kleine portemonnee. Een lagere energierekening draagt bij aan betaalbare woonlasten. WonenBreburg heeft duizenden woningen die verwarmd worden via het warmtenet vanuit de Amercentrale. De meeste bewoners koken op aardgas. Door over te stappen op elektrisch koken, kunnen deze woningen van het aardgas af.’

Corporatie Alwel geeft bewoners de keuze of en wanneer zij willen overstappen naar koken op inductie. De kosten voor de technische aanpassing van de woning betaalt de corporatie. De bewoner moet zelf een nieuwe kookplaat en pannenset aanschaffen. Woningen die vrijkomen voor verhuur worden meteen klaargemaakt voor koken op inductie.

Subsidie voor corporaties

Woningen van het aardgas afhalen vraagt om een investering van de corporaties. Om corporaties hierin tegemoet te komen is de Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen in het leven geroepen.

Lees meer over