Het kabinet is van plan de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer af te schaffen. Dit plan maakt zonnepanelen voor alle huishoudens én verhuurders veel minder aantrekkelijk. De uitrol van zonnepanelen op woningen zal stagneren. Huurders vragen nu al aan hun verhuurder om bestaande installaties weg te halen. Volgens onderzoek van de Woonbond wil 1 op de 3 huurders van de panelen af. Dat gaat ten koste van de overheidsambities voor een duurzame energievoorziening en het verkleinen van de achterstand die de huursector heeft op de koopsector.
Wij vinden dat het kabinet niet in 1 klap de salderingsregeling kan schrappen zonder daarvoor iets in de plaats te stellen. Om zonnepanelen nog aantrekkelijk te houden, vragen we het kabinet om de volgende garanties:
- Bescherm consumenten tegen de grillen van de energieleveranciers op de terugleververgoeding en -boetes.
- Garandeer een reële terugverdientijd.
- Blijf de aanschaf van zonnepanelen stimuleren.
- Maak een toekomstbestendig plan waarbij zonnepanelen op daken bijdragen aan de klimaatdoelen.
- Ondersteun corporaties en andere verhuurders financieel om (het plaatsen van) zonnepanelen ook in de huursector aantrekkelijk te houden voor huurder en verhuurder (vanwege de split incentive).
In november boden Aedes, Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en de VNG de Tweede Kamer een petitie aan waarin ondertekenaars het kabinet opriepen ervoor te zorgen dat zonnepanelen ook na afschaffen van de salderingsregeling voor iedereen, huiseigenaren en huurders, blijven lonen. Deze werd meer dan 190.000 keer ondertekend.
Omdat de wet pas in 2027 in zal gaan, is er voldoende tijd om met betrokken partijen in de koop- en huursector tot een beter alternatief te komen, met een afbouwpad en betere consumentenbescherming.
- We vragen de Eerste Kamer daarom niet in te stemmen met het wetsvoorstel, totdat het verbeterd is en meer zekerheid geeft aan huishoudens met zonnepanelen.
- We vragen de Eerste Kamer per motie de garanties vast te leggen.