Portaal verduurzaamt met bewoners in de hoofdrol

Bij Portaal beslissen bewoners zelf of en hoe ze hun huis laten verduurzamen. Dat gebeurt in het project JOUW THUIS. Bewoners krijgen advies over de mogelijkheden en Portaal biedt huurders keuze uit verschillende producten die passen bij de woning. Het resultaat: tevreden bewoners die enthousiast zijn voor verduurzaming.

Via JOUW THUIS bepaalt de huurder zelf of en hoe hij de woning wil verbeteren. Deze aanpak ontwikkelde Portaal samen met bewoners, fabrikanten en leveranciers. JOUW THUIS startte met een proef begin 2018 in het Soesterkwartier in Amersfoort.

In de JOUW THUIS-winkel kunnen huurders een woningscan laten doen. Zij krijgen advies over de maatregelen die in hun huis mogelijk zijn. Portaal biedt producten als isolatie, ventilatie, en zonnepanelen, afhankelijk van wat past bij de woning. Per product heeft Portaal vooraf een huurprijsverhoging vastgesteld. De huurder bepaalt vervolgens zelf op welk moment de uitvoering van de verduurzaming het beste uitkomt en maakt zelf afspraken met de leverancier.

Bewoners delen ervaringen

Bewoners draaien mee in de winkel. Zij helpen andere huurders door over hun ervaringen te vertellen of te laten zien hoe hun eigen huis is verbeterd. De winkel heeft voor veel positieve verandering in de wijk gezorgd.

De Vereniging Huurders Overleg Soest en bewonersvereniging Amersfoort Hestia hielpen mee JOUW THUIS te ontwikkelen. Zij zijn er enthousiast over omdat het vanuit huurders is opgezet.

Ook Portaal en de gemeente Amersfoort zijn positief en gaan JOUW THUIS ook aanbieden in andere wijken. De huurders in Soesterkwartier hebben meer energie kunnen besparen  vergeleken met een eerder collectief aangeboden verbeterpakket. Dit project zorgt voor betrokkenheid én draagt bij aan verduurzaming en lagere woonlasten.

Huurders willen graag verduurzamen

Annemieke van Doorn van Portaal: ‘Bewoners zien nu wat zij jaarlijks besparen op de energierekening. En dat komen ze enthousiast in de winkel vertellen. We merken dat meer bewoners kiezen voor JOUW THUIS-producten. Mensen nemen familie en vrienden mee naar de winkel. Zo bereiken we uiteindelijk vrijwel alle bewoners.’

‘Ook nieuwe bewoners winkelen graag in de JOUW THUIS-winkel. Juist op het moment van een verhuizing wil je kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een nieuwe vloer. En dat die dan in twee weken geleverd kan worden is voor ons als JOUW THUIS-team ook weer een topmoment. Wij zijn nu twee jaar aan de slag. Inmiddels is wel duidelijk dat bewoners graag meedoen met verduurzaming. We gaan echt samen stap voor stap naar een heel duurzame wijk.’

Lees meer over de prestatieafspraak Samen met bewoners verduurzamen

Lees meer over de andere prestatieafspraken duurzaamheid  

Lees meer over