Verduurzaming

Woonlastenbenadering uitgelegd

Experts
Foto van Rob Ravestein
Belangenbehartiger
Bob Witjes
Belangenbehartiger

Investeren versus profiteren

Wanneer een corporatie huurwoningen energiezuiniger maakt, krijgt de huurder een comfortabelere woning en een lagere energierekening. Het is een split incentive: de corporatie investeert, de huurder profiteert. Om verduurzaming betaalbaar te houden vragen veel corporaties daarom een vergoeding aan de huurder.

Woonlasten blijven gelijk

Aedes en de Woonbond spraken in het Sociaal Huurakkoord af hoeveel huurders maximaal bijdragen aan verduurzaming. Corporaties mogen een vergoeding vragen in de huur of servicekosten, maar deze vergoeding mag niet hoger zijn dan de gemiddelde reƫle besparing op de energierekening. Het totaalbedrag dat de huurder betaalt aan huur, servicekosten en energiekosten moet na de ingreep gelijk blijven of dalen.

Verwachte besparing berekenen

Energiebesparende maatregelen doen het energieverbruik dalen. Een woning krijgt betere vloer-, dak- of gevelisolatie en zuinigere installaties. Met speciaal ontwikkelde software kunnen corporaties berekenen hoeveel energie hun huurders daarmee besparen. Deze software gaat uit van het werkelijke energieverbruik. Corporaties kunnen ook de vergoedingentabel van Aedes en de Woonbond gebruiken. Deze tabel laat zien hoeveel een huurder gemiddeld bespaart op zijn energierekening bij elke labelstap.