Thuisloos raken: het kan iedereen gebeuren

Nieuws Nieuws · 28 april 2022
Experts
Pieter van Hulten
Pieter van Hulten
Belangenbehartiger
Susanne Stouten
Susanne Stouten
Programmaleider Sectorontwikkeling

De Nijmeegse corporatie Woonwaarts (fusie van Standvast Wonen en De Gemeenschap) verbouwde het voormalig kantoorpand van een van de fusiepartners tot opvanghuis voor dak- en thuislozen. Het pand staat in een chique wijk aan de rand van de binnenstad van Nijmegen. In plaats van dit statige pand te verkopen, koos Woonwaarts voor een moeilijkere weg: samen met een maatschappelijke partner en de gemeente kwetsbare mensen tijdelijk huisvesten om zo langdurige dakloosheid te voorkomen. 

Stichting Droombankje huurt het pand van de corporatie en verhuurt de 18 kamers aan dak- en thuislozen in combinatie met een individueel begeleidingstraject richting persoonlijk en maatschappelijk herstel. Tussen het ontstaan van het plan en de intrek van de eerste bewoners zat ongeveer 2 jaar.

E-book met meer vernieuwende praktijkvoorbeelden

Dit praktijkvoorbeeld staat uitgebreid beschreven in het e-book dat begin 2022 is gepubliceerd. In dit e-book delen 16 corporaties hun ervaringen over uiteenlopende innovaties en vernieuwende projecten en processen, groot en klein. Medewerkers vertellen over het proces en de inhoud van de vernieuwing, wat het hen oplevert en waar ze tegenaan lopen. Het e-book is exclusief voor leden van Aedes.