Aan de slag met de Aedes-benchmark 2023? Kom naar de regionale benchlearningdagen

Nieuws Nieuws · 8 november 2023
Expert
Kathalijne van den Brekel
Adviseur Mens & Organisatie

Hoe kun jij jouw werk verbeteren met de inzichten uit de Aedes-benchmark? En wat kun jij leren van andere corporaties? Kom naar de regionale benchlearningdagen en ga met collega-corporaties uit jouw regio in gesprek over de benchmarkcijfers 2023. Centraal staat het verhaal achter de cijfers. Hoe komt het bijvoorbeeld dat een collega-corporatie beter scoort op het huurdersoordeel? Of hoe komt het dat jouw corporatie verder is met het verduurzamen van woningen?

Wat kun je verwachten?

Tijdens 5 regionale dagen wissel je in verdiepende benchlearningsessies werkwijzen uit over de prestatievelden en verdiepingen. Je bespreekt met elkaar de inzichten over je eigen prestaties en verbetermogelijkheden. Zo doe je nieuwe inzichten op en krijg je handvatten om met je eigen collega’s aan de slag te gaan.

Dit gaat in groepen van minimaal 4 verschillende corporaties en maximaal 20 personen. Er is dus veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen. Door het regionale karakter maak je bovendien kennis met collega’s uit jouw eigen regio.

Benchlearningsessies

De in totaal 35 benchlearningsessies zijn verdeeld over 5 regionale dagen. Elke regiodag start met een plenaire kick-off waarin we je kort bijpraten over de belangrijkste resultaten van alle 7 prestatie- en verdiepende velden. Aansluitend zijn er per regiodag 7 verdiepende benchlearningsessies: 3 in de ochtend en 4 in de middag.

Je haalt er voor jezelf het meeste uit als je je inschrijft voor de hele dag. Lukt dat onverhoopt niet, dan kun je ook kiezen voor alleen de kick-off en een ochtendsessie of alleen een middagsessie. Aan jou de keuze.

Programma regiodagen

9.00 uurInloop met koffie en thee
9.30 uurPlenaire kick-off
10.15 uur

Verdiepende ochtendsessies:

 • Huurdersoordeel
 • Bedrijfslasten (niet op 1 februari)
 • Duurzaamheid (niet op 8 februari)
12.45 uurLunch
14. 00 uur

Verdiepende middagsessies

 • Onderhoud & verbetering
 • Beschikbaarheid & betaalbaarheid
 • Verdieping Nieuwbouw (alleen op 25 januari)
 • Verdieping Leefbaarheid
16.30 uurNapraten met een drankje

Je kunt je tot een week van tevoren opgeven voor de regiodag van jouw voorkeur via de onderstaande links per regio.

Regio’s en data

 • Regio Oost (Overijssel, Flevoland, Gelderland) bij Van der Valk Hotel Enschede: donderdag 18 januari 2024
  → Bijeenkomst is geweest.
 • Regio Zuid-Oost (Noord-Brabant, Limburg) bij Van der Valk Theaterhotel Roermond: donderdag 25 januari 2024
  → Bijeenkomst is geweest.
 • Regio Zuid-West (Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland) bij Van der Valk Rotterdam – Blijdorp: donderdag 1 februari 2024
  → Bijeenkomst is geweest.
 • Regio Noord (Groningen, Friesland, Drenthe) bij Van der Valk Hotel Assen: dinsdag 6 februari 2024
  → Bijeenkomst is geweest.
 • Regio Noord-West (Noord-Holland, Flevoland) bij Van der Valk Hotel Almere: donderdag 8 februari 2024
  → Bijeenkomst is geweest.

Voor wie?

Benieuwd welke verdiepende benchlearningsessies voor jou als corporatiemedewerker, manager en directeur-bestuurder interessant kunnen zijn? De sessies zijn vooral geschikt voor diegenen die in de dagelijkse praktijk bezig zijn met en/of betrokken zijn bij:

 • Huurdersoordeel: de dienstverlening aan huurders op het gebied van het betrekken van een woning, het uitvoeren van reparaties en het verlaten van een woning.
 • Bedrijfslasten: het in beeld brengen van de beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare bedrijfslasten, die corporaties hebben om het verhuur- en beheerproces te organiseren.
 • Onderhoud & verbetering: de onderhoudsprestaties van corporaties via de kwaliteit en de kosten voor de instandhouding van het vastgoed. Hierbij gaat het om de technische kwaliteit en de door de huurder ervaren kwaliteit.
 • Duurzaamheid: de duurzaamheid van corporatiewoningen, waarbij aandacht is voor de isolatieprestatie, de energetische prestatie en de directe CO2-uitstoot.
 • Beschikbaarheid & Betaalbaarheid: de bijdrage van corporaties aan het betaalbaar huisvesten van hun doelgroepen.
 • Verdieping Nieuwbouw: de kwalitatieve kenmerken en stichtingskosten van de gerealiseerde nieuwbouwwoningen door corporaties.
 • Verdieping Leefbaarheid: hoe huurders de leefbaarheid van hun buurt ervaren en de inzet van de corporatie daarbij.

PE-punten

Directeur-bestuurders ontvangen 2,5 PE-punten per verdiepende benchlearningsessie. Deelname aan de hele dag levert maximaal 5 PE-punten op. 

Deelnemen? Meld je direct aan

Aanmelden kan via bovenstaande links tot een week voor de sessie plaatsvindt. Kies bij het aanmelden aan welke sessie(s) je wilt deelnemen. Lukt het niet om deel te nemen aan de benchlearningsessie(s) in jouw regio, dan ben je welkom in een andere regio. 

Kosten

De benchlearningsessies zijn alleen toegankelijk voor Aedes-leden en aan deelname zijn geen kosten verbonden. Mocht je toch niet kunnen? Meld je dan tijdig af, zodat we je plek aan iemand anders kunnen geven.