SBR-wonen portaal open voor aanleveren dVi2023 en Aedes-benchmark 2024

Nieuws Nieuws · 2 april 2024
Expert
Barend van de Kraats
Programmamanager Aedes-benchmark

Corporaties kunnen vanaf 1 april 2024 de SBR-wonen rapportage aanleveren via het SBR-wonen portaal. De rapportage bestaat uit de dVi2023 (wettelijk verplicht) en de Aedes-benchmark 2024 (facultatief). Doet jouw corporatie dit jaar mee aan de benchmark? Dan stuur je de betreffende gegevens mee via de SBR-wonen rapportage.

Tot wanneer kun je de gegevens aanleveren?

De wettelijke deadline voor het aanleveren van de dVi is 1 juli 2024. Het SBR-wonen portaal blijft geopend tot en met 8 augustus voor het aanleveren van de gegevens voor de Aedes-benchmark.

In de Aedes-benchmark vragen wij nadere specificaties die aansluiten op de posten uit de dVi2023. Wij adviseren daarom om gegevens voor de Aedes-benchmark 2024 te versturen nadat de dVi2023 van jouw corporatie definitief is. Aedes controleert alle gegevens nadat die zijn aangeleverd. Om dat zorgvuldig te kunnen doen vragen we je om alle input ruim voor 8 augustus aan te leveren.

Beschikbare hulpmiddelen

Voor het invoeren van de Aedes-benchmark is het belangrijk dat je aansluiting houdt met de verantwoordingsinformatie (dVi2023). Het advies is om gebruik te maken van het sjabloon Aedes-benchmark 2024. Deze helpt bij het opstellen en het valideren van de gegevens voor de Aedes-benchmark. Het hulpsjabloon controleert ingevoerde gegevens en geeft direct een terugkoppeling van de resultaten (bijvoorbeeld de beïnvloedbare bedrijfslasten (BB)). Je kunt vervolgens de gegevens overnemen vanuit het sjabloon in het portaal. Op de kennisbank van SBR-wonen vind je ook andere hulpmiddelen voor het aanleveren van de dVi en de Aedes-benchmark.

SBR-wonen portaal

Inloggen in het SBR-wonen portaal gaat via eHerkenning. Voor het indienen van de Aedes-benchmark is eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 2+) nodig met een machtiging voor de SBR-wonen-dVi.

Heb je al eHerkenning 2+? Zorg er dan voor dat jij en je collega’s zijn gemachtigd voor het indienen van de dVi en Aedes-benchmark.

Heb je nog geen eHerkenning 2+? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan via eherkenning.nl. De eHerkenning en de machtiging aanvragen kost namelijk enige tijd. Lees meer over aanvragen eHerkenning.

In het SBR-wonen portaal is het niet mogelijk om voor verzending de gegevens te laten accorderen en te verzenden door de directeur-bestuurder. Uiteraard kan de directeur-bestuurder het wel controleren met een eigen account of door mee te kijken met de collega die de gegevens heeft ingevuld.

Met vragen over de aanlevering kun je terecht bij de servicedesk van SBR-wonen.

Inhoudelijke vragen?

Heb je vragen? Stel ze gerust aan het team van Aedes-benchmark door een mail te sturen naar [email protected].

Aanleverdata Aedes-benchmark 2024

Alle aanleverdata voor de Aedes-benchmark 2024 hebben we voor je op een rij gezet. Uitgebreide informatie over het aanleveren van alle gegevens volgt binnenkort.