Beleveniswoning maakt bewoners bewust van brandveiligheid

Nieuws Nieuws · 21 december 2022
Expert
Gerrie van der Breggen
Adviseur Onderhoud en verbetering bestaande woningen

Ons gedrag veranderen doen we meestal pas, als we zelf de gevolgen hebben ervaren. Dat is ook de gedachte achter de beleveniswoning, die woningcorporatie Woonbron inzet om huurders bewust te maken van brandveiligheid. Zij kunnen een woning bezoeken die is ingericht alsof er een brand heeft gewoed. En dat maakt indruk.

Katarina Dubajic van Woonbron: ‘Brandveiligheid komt regelmatig bij ons aan de orde. Als er een incident plaatsvindt, of bijvoorbeeld met de verplichting van rookmelders. Wij doen vrij veel rondom brandveiligheid en wilden een ervaringsproject opzetten.  Dus is het heel mooi dat we de beleveniswoning van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voor een paar maanden kunnen openstellen in een woning in een van onze wijken in IJsselmonde.’

Bezoekers ervaren gevolgen van brand

In de woning zie je bijvoorbeeld meubelstukken uit woningen waar ook echt brand is geweest. Via een iPad hoort of leest de bezoeker het verhaal dat erachter zit. ‘Bijvoorbeeld een stoel die volledig is verkoold. Er was een gloeiende peuk beland tussen de kussens. Langzaam is de boel gaan smeulen en uiteindelijk vloog de stoel in brand. Je ziet én ruikt wat brand doet met jouw huis.’ Per kamer ziet de bezoeker wat er mis kan gaan in een woning: een frituurpan die in brand vliegt, een oplader die oververhit raakt. Daarnaast is er altijd iemand van de brandweer om uitleg en tips te geven.

‘Je ervaart ook de paniek: probeer maar eens de juiste sleutel te vinden om de deur van het slot te halen als het donker is en je huis vol rook staat.’ Verder zijn er filmpjes die laten zien hoe snel brand zich verspreidt. ‘Mensen reageren vol ongeloof, binnen de kortste keren staat de woning vol rook en kun je de uitgang niet meer vinden.’

woningbrand

In de beleveniswoning zie je en ruik je de gevolgen van een woningbrand.

Herkenning versterkt beleving

Woonbron geeft natuurlijk ook voorlichting via onder meer de website, en complexbeheerders spelen een belangrijke rol bij preventie. Maar de ervaring leert dat mensen pas echt serieus nadenken over risico’s, als ze die zelf hebben ondervonden. ‘Huurders kunnen best geïrriteerd raken als ze bijvoorbeeld geen kerstboom mogen neerzetten in de gemeenschappelijke ruimte, omdat die de vluchtroute blokkeert. Daarom is zo’n beleveniswoning een goed middel: je ziet en ruikt hoe erg het mis kan gaan en dat maakt indruk. Zeker als het een woning is die veel lijkt op de woningen in de wijk. Mensen herkennen de plek en kunnen zich voorstellen dat het ook hun huis had kunnen zijn.’ Dat is dan ook meteen het advies van Dubajic aan andere corporaties die hiermee aan de slag willen: kies een woning die herkenning oplevert. En een locatie die goed in het oog valt, zodat voorbijgangers sneller geneigd zijn even binnen te kijken. En betrek de brandweer uit jouw regio.