Huurders mogen rookmelders niet weigeren

Nieuws Nieuws · 21 februari 2023
Expert
Gerrie van der Breggen
Adviseur Onderhoud en verbetering bestaande woningen

Rookmelders zijn verplicht in alle woningen sinds 1 juli 2022. Toch zijn er nog altijd huurders die weigeren een rookmelder in hun woning te laten installeren. Woningcorporaties worstelen daarmee. Wat kunnen zij doen als huurders keer op keer geen toegang geven tot de woning?

Woonforte uit Alphen a/d Rijn heeft onlangs laten weten naar de rechter te stappen en op die manier bewoners te dwingen mee te werken aan de installatie van rookmelders. De corporatie ziet dit als laatste redmiddel. De rechtsgang pakt Woonforte stap voor stap aan, in de hoop dat huurders zien dat het menens is en dat zij alsnog overstag gaan.

Rechter is laatste redmiddel

Het heeft natuurlijk de voorkeur om de kwestie in goed overleg op te lossen. Maar dat lukt niet altijd. Corporaties zijn volgens de wet verplicht rookmelders aan te brengen in hun woningen. Daarnaast is het voor de veiligheid van de bewoners belangrijk dat zij rookmelders in huis hebben. Blijft een huurder weigeren, dan is een gang naar de rechter uiteindelijk de enige manier om dit op te lossen. Ook kan het een afschrikwekkend effect hebben op andere weigeraars.

De Almelose corporatie St Joseph stapte vorig jaar naar de rechter en kreeg gelijk: de huurders moesten rookmelders laten installeren. Ook moesten deze huurders de proceskosten betalen.