Uitspraak rechter: huurder moet meewerken bij plaatsing rookmelders

Nieuws Nieuws · 26 juli 2022
Expert
Gerrie van der Breggen
Adviseur Onderhoud en verbetering bestaande woningen

Rookmelders zijn sinds 1 juli 2022 verplicht in alle woningen. Woningcorporaties moeten er dan ook voor zorgen dat hun woningen rookmelders hebben. Maar wat als een huurder de installateur niet wil binnenlaten? Volgens de kantonrechter zijn huurders verplicht mee te werken.

Woningcorporatie St Joseph in Almelo heeft te maken met zo’n 80 huurders die niet hebben gereageerd op verzoeken om een installateur binnen te laten voor het plaatsen van rookmelders. De corporatie besloot een van de bewoners, die bleef weigeren, voor de rechter te dagen. Met succes: de kantonrechter in Overijssel heeft besloten dat de huurder de corporatie toegang moet verlenen om rookmelders te plaatsen. Daarnaast moet de huurder de proceskosten betalen.  

St Joseph is blij dat de rechter vindt dat het plaatsen van rookmelders valt onder het noodzakelijk onderhoud. ‘Het is voor de veiligheid van de bewoners én medebewoners in een woongebouw van groot belang dat er rookmelders aanwezig zijn.’ 

De rechter deed uitspraak in een individueel geval. St Joseph gaat nu opnieuw in gesprek met de andere huurders die nog geen toegang hebben verleend. Mochten daar huurders tussen zitten die blijven weigeren, dan zal St Joseph weer naar de rechter stappen.