Hoe zit het nu met wetswijziging voor de digitale inkomensverklaring?

Nieuws 25 september 2023
Experts
Charlotte Hazewinkel
Adviseur Datastandaarden
Romy Mans
Adviseur Datastandaarden

Om de digitale inkomensverklaring mogelijk te maken diende demissionair minister De Jonge (VRO) een wetsvoorstel in. De behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer heeft nog niet plaatsgevonden, waardoor de digitale inkomensverklaring niet op 1 oktober 2023 landelijk kan worden ingevoerd.

Dit geeft ons de tijd om de nieuwe koppelingen uitvoerig te testen in de pilotregio’s. En ook om in die regio’s te toetsen hoe woningzoekenden reageren op de nieuwe inkomenscheck. Deze inzichten nemen we mee bij de landelijke uitrol.

Behandeling door Tweede Kamer

De behandeling van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer staat gepland voor 2023, maar er is nog geen datum bekend. Het wetsvoorstel is niet controversieel verklaard, dus niets staat de behandeling in de Kamer in de weg. 

Gaat de behandeling binnenkort door en gaan de Eerste en Tweede Kamer akkoord, dan kan de wet op 1 januari 2024 in werking treden. Hiermee wordt het in het gehele land mogelijk om inkomensgegevens digitaal te delen bij de toewijzing van een sociale huurwoning.

Digitale aanlevering van inkomensgegevens door woningzoekenden aan woningcorporaties en woonruimteverdelers leidt tot meer gemak en minder administratieve lasten. Dat blijkt ook uit onderzoek van Sira Consulting. Na aftrek van de kosten die de invoering met zich mee brengt, besparen woningcorporaties jaarlijks zo’n € 9,6 miljoen.

Kijk ook eens bij

Lees meer over