So you think you can build?

Expert
Maarten Georgius
Adviseur opdrachtgeverschap

Hoe kan innovatie leiden tot betaalbare nieuwbouw? Namens tien woningcorporaties, het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) en Aedes daagt Esti (Ecosystem Thinking Institute) de markt uit met de challenge So you think you can build?, die op 26 januari 2021 van start gaat.

Innovatie is hard nodig want de woningcorporaties in Nederland moeten versneld 150.000 nieuwe sociale huurwoningen bouwen.

Uitdaging

Het lukt Wonen Zuid, Area, Domijn, Tiwos, Zayaz, Maasvallei, Antares, ZOwonen, Wonen Limburg en Alwel momenteel niet om rendabele nieuwbouwwoningen te bieden voor een- en twee-persoonshuishoudens. Samen met het NCB en Aedes zijn de corporaties op zoek naar dé innovatie die betaalbare nieuwbouw mogelijk maakt. Het gaat om ongeveer 4000 woningen voor een- en twee-persoonshuishoudens, met een huurprijs onder de eerste aftoppingsgrens van 634 euro (prijspeil januari 2021).

Esti zoekt aanbieders van nieuwe, slimme concepten die een doorbraak kunnen bewerkstelligen in onder andere de aanschafkosten, ontwerpkeuzes, gebruiks- en onderhoudskosten én die unieke samenwerkingen biedt met andere partners in de keten. Zodat woningcorporaties straks kwalitatief goede woningen kunnen bouwen voor een lagere prijs.

Banner So you think you can build. Met huizen erop

Inspiratiesessie

Aanbieders kunnen meedoen aan de challenge So you think you can Build? en hun oplossingen indienen. Esti organiseert op 18 februari 2021 een inspiratiesessie voor geïnteresseerden. Tijdens het online evenement kunnen aanbieders kennismaken met andere deelnemers en met Esti. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen.

Word ‘vriend van’

Bent u als corporatie ook geïnteresseerd in So you think you can build? Dan kunt u zich aansluiten als ‘vriend van’. Geïnteresseerde corporaties kunnen contact opnemen met projectadviseur Ingrid Storms van Wonen-Zuid. Eind oktober 2020 vertelde ze over het ontstaan van deze challenge.

Het programma De Bouwstroom is een initiatief van het Netwerk Conceptueel Bouwen en Aedes. Het doel van dit programma is corporaties – en partners in de bouwketen – stimuleren anders te gaan werken om nieuwbouw sneller, innovatiever en vaak goedkoper te realiseren. De challenge So you think you can build? past goed in dit programma en daarom ondersteunt Aedes deze challenge financieel en is ook betrokken bij de organisatie.