Gereedschapskist doorstroming

Experts
Simone Boeren
Adviseur Sectorontwikkeling
Foto van Rob Ravestein
Belangenbehartiger

Steeds meer woningcorporaties zijn of willen actief aan de slag met doorstroming. Niet als doel op zich, maar als middel om huishoudens gedurende hun leven passend te kunnen laten wonen, zowel qua wooncomfort en woonomgeving als qua betaalbaarheid. Met de nieuwe gereedschapskist doorstroming geeft Aedes woningcorporaties handvatten om een aanpak voor doorstroming te ontwikkelen. En biedt goede voorbeelden uit de praktijk.

Evenwichtige verdeling

Doorstroming lost de schaarste op de woningmarkt niet op, maar draagt wel bij aan een evenwichtigere verdeling en een passende(r) woonsituatie. Als huishoudens verhuizen naar een andere woning, kan dit een verhuisketen of ‘treintje’ op gang brengen. Voorbeeld van een verhuisketen: door het verhuizen van een ouder stel van een eengezinswoning naar een appartement, kan een gezin groter gaan wonen. Een stel of startend gezin kan de kleinere woning/appartement betrekken die ze achterlaten en een student kan tenslotte de stap maken van kamer naar studio.

Lees onder de quote verder

Het bevorderen van doorstroming wordt nog effectiever als je samenwerkt. Samen met andere corporaties, samen met marktpartijen, samen met huurdersorganisaties en samen met gemeenten en andere organisaties. Voer daarover niet alleen het gesprek, maar ga gewoon aan de slag!
Portret van Martin van Rijn, voorzitter AEDES..Foto: Phil Nijhuis
Martin van Rijn
Voorzitter Aedes

Ga aan de slag met doorstroming

Deze gereedschapskist doorstroming is gevuld met verschillende maatregelen die corporaties in de praktijk toepassen. Een breed palet van persoonlijke begeleiding door een doorstroommakelaar, voorrangsregels, wegnemen van belemmeringen rondom verhuizen tot woningdelen en woningsplitsen. Het geeft inzicht in de manier waarop corporaties deze maatregelen inzetten, maar ook met welk doel. Met praktische tips van medewerkers van corporaties en voorbeelden uit het hele land.

Handig overzicht

Bij de gereedschapskist hoort een handig visueel overzicht van de verschillende soorten maatregelen. Met in het kort wat de maatregelen inhouden.

Klik op de afbeelding voor een grote weergave

De gereedschapskist doorstroming is tot stand gekomen in samenwerking met Platform31, 20 corporaties en de provincie Gelderland