Wat betekent ETS2 voor de huurder?
Voor de huurder betekent dit dat de energiekosten zullen stijgen. Vooral voor huurders met een laag inkomen of in een woning met een lage energetische waarde is dit een probleem. Aedes ziet ETS2 als een extra instrument om de duurzaamheidsdoelen te halen. De inkomsten die dit overheden oplevert moeten dan wel gebruikt worden om daadwerkelijk woningen te renoveren en verduurzamen. Hiermee worden én slagen gemaakt in de verduurzaming van woningen én help je huishoudens ook om hun energieverbruik omlaag te krijgen.
Inkomsten vloeien terug naar schatkist
Het aantal emissierechten dat op de markt is, neemt jaarlijks af met als doel de CO2 uitstoot te verminderen. Hierdoor worden de emissierechten duurder en betaalt de consument elk jaar een hogere prijs.
Bij de verkoop van emissierechten komt geld vrij. Een kwart daarvan gaat naar het Europese Sociaal Klimaat Fonds. Dat geld wordt herverdeeld. Nederland krijgt daar een beperkt deel van terug. Hiermee zijn geen grote verduurzamingsstappen mogelijk. De totale inkomsten uit het Europees Sociaal Fonds variëren de komende jaren tussen de € 2,2 en € 3,6 miljard. Hiermee zijn wél grote stappen te maken. Vanuit Europa is de wens om dit geld te besteden aan extra duurzaamheidsmaatregelen.
Het kabinet heeft dit geld in de begroting echter al ingeboekt bij de algemene middelen, zonder dat hierover in de Tweede Kamer een debat heeft plaatsgevonden. Aedes pleit ervoor dat de opbrengsten van ETS2 worden geïnvesteerd in het verduurzamen van de sectoren die ook de kosten dragen. Zo ontkomen lage inkomens aan enorme prijsstijgingen, terwijl hun omgeving wordt verduurzaamd. Tijdens het debat over de begroting 2025 van het ministerie van Klimaat & Groene groei op 7 november jl. werd hier stevig over gedebatteerd en zijn enkele moties ingediend om het geld alsnog in te zetten voor verduurzaming en lagere energielasten.