Softwarepakketten vastgoedwaardering worden gecertificeerd

Nieuws Nieuws · 16 januari 2020

De softwarepakketten die woningcorporaties gebruiken voor de waardering van hun vastgoed zijn gereed voor certificering. De waarderingen van verschillende pakketten zijn beoordeeld en voldoen aan de eisen om in de jaarrekening toe te passen. Binnen enkele weken is de certificering van de softwarepakketten afgerond.

Een onderzoek van vastgoedadviesbureau Fakton voor drie proefportefeuilles liet uitkomsten van waarderingen zien die binnen de bandbreedte vallen, zowel voor marktwaarde als beleidswaarde. Hiermee voldoen de pakketten aan de eisen van de toezichthouder en de accountants. De certificering kan nu de afrondende fase in. Hoe lang dat duurt, verschilt per softwarepakket. Naar verwachting zijn over enkele weken alle softwarepakketten gecertificeerd.

Bandbreedte

De softwarepakketten moeten jaarlijks worden gecertificeerd. De uitkomsten van de waardering van de verschillende pakketten moeten binnen een bandbreedte van 2,5 procent van elkaar liggen. Dat is een aanscherping ten opzichte van vorig jaar, toen de bandbreedte nog 5 procent bedroeg. Door onder meer de gezamenlijke inzet van de softwareleveranciers is de kleinere bandbreedte bereikt.