NVWA stelt eisen aan cv-ketelfabrikant Ferroli

Nieuws 7 oktober 2019
Expert
Gerrie van der Breggen
Adviseur Onderhoud en verbetering bestaande woningen

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat intensief en uitgebreid onderhoud van cv-ketels van het merk AGPO Ferroli nodig is om deze veilig te laten werken. Daarom verlangt de NVWA van fabrikant Ferroli corrigerende acties. Dat meldt minister Bruins (Medische Zorg en Sport) in een brief aan de Tweede Kamer. Aedes adviseert corporaties met AGPO Ferroli-ketels om de acties die de NVWA Ferroli voorschrijft, te bespreken met hun installateurs en monteurs.

De NVWA vindt de volgende acties van Ferroli noodzakelijk, controleert deze en neemt indien nodig maatregelen.

  • Ferroli moet zo snel mogelijk en voor het begin van komende stookseizoen een schriftelijke waarschuwing via directe mailing uitbrengen aan de bezitters en vermoedelijke bezitters van de AGPO Ferroli cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux. Daarin moet nadrukkelijk gewezen worden op de noodzaak de cv-ketel te laten controleren en het noodzakelijk onderhoud te laten uitvoeren en dat dit door een deskundige en met de bewuste cv-ketels bekend zijnde monteur resp. installateur;
  • Ferroli moet de laatste versie van de onderhoudsinstructies daarbij actief en kosteloos ter beschikking stellen aan zowel de bezitters van de bedoelde cv-ketels als aan de onderhouds- en installatiebureaus;
  • Ferroli moet de nog in gebruik zijnde cv-ketels van de type Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux (laten) voorzien van een thermische beveiliging die de cv-ketel direct uitschakelt wanneer de behuizing van de warmtewisselaar te heet wordt.

Veiligheid

De veiligheid van huurders staat voorop en daarom is goed onderhoud van cv-ketels van groot belang. Volgens de minister hebben woningcorporaties met AGPO Ferroli-ketels hun huurders geïnformeerd over de veiligheid, extra onderhoud laten uitvoeren en ketels vervangen. Een aantal corporaties heeft een specifiek telefoonnummer opengesteld voor huurders met vragen.

Factsheet

Aedes heeft een algemene factsheet met de belangrijkste controlepunten bij onderhoud van cv-ketels.

Lees meer over