Woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor doorvalveiligheid

Nieuws Nieuws · 17 augustus 2023
Expert
Gerrie van der Breggen
Adviseur Onderhoud en verbetering bestaande woningen

Doorvalveiligheid wil zeggen: de constructie van ramen in een woning is zodanig dat er geen/weinig risico is op een valongeluk. De doorvalveiligheid laat in sommige woningen te wensen over. Dat kan leiden tot ernstige en zelfs dodelijke ongevallen. Daarom is het Besluit bouwwerken leefomgeving aangepast. Verhuurders, dus ook woningcorporaties, zijn nu verantwoordelijk voor doorvalveiligheid.

Corporaties moeten doorvalbeveiliging aanbrengen op het moment dat zij kozijnen en ramen vervangen. In oude woningen waren altijd lage vensterbanken tot 60 cm toegestaan. Mogelijk is er ook enkel glas aanwezig. Hierdoor is het risico dat mensen door het raam vallen groter. Bij deze ramen moet, na vervanging van kozijnen en ramen, een doorvalbeveiliging komen van ten minste 85 cm hoogte ten opzichte van de vloer. Bij nieuwe woningen geldt een wettelijk verplichte hoogte van 85 cm voor vensterbanken, waarbij altijd dubbel glas in het raam zit. Er is dan een lager risico op een valongeluk.

Deel de flyer doorvalveiligheid

Om huurders goed te informeren over doorvalveiligheid heeft het ministerie van BZK, samen met onder andere Aedes, een flyer gemaakt. Corporaties kunnen deze flyer gebruiken om huurders bewust te maken van de risico’s op doorvalongelukken.

Je kunt de flyer persoonlijker maken door het logo van je corporatie erop te printen. Plaats de flyer op je website, voeg die toe aan je nieuwsbrief of hang ‘m  op in bijvoorbeeld de gemeenschappelijke ruimte van een complex.

Bestanden flyer doorvalveiligheid