Handige hulpmiddelen bij informatiebeveiliging

Expert
Erik van Assen
Adviseur Sectorontwikkeling

Je wilt als corporatie aan de slag met informatiebeveiliging. Maar waar begin je en wat is er allemaal al? In 7 thema’s bieden we je een overzicht van concrete instrumenten, stappenplannen, handreikingen en whitepapers. Hiermee kun je aan de slag met de informatiebeveiliging voor jouw corporatie. 

De 7 thema’s zijn

Klik op de afbeelding voor een grote interactieve weergave met links naar de 7 thema’s

1. Bestuur en organisatie

Een goede informatiebeveiliging begint met goed beleid in lijn met bedrijfsdoelstellingen, risicobereidheid en van toepassing zijnde wet- en regelgeving.

2. Compliance en wet- en regelgeving

De ontwikkelingen op het gebied van compliance en wet- en regelgeving met betrekking tot informatiebeveiliging en privacy gaan snel.

3. Risicobeheer

Identificeer en beheer op gestructureerde wijze de informatiebeveiligings- en cybersecurityrisico’s, zodat de risico’s in lijn zijn met de risicobereidheid.

4. Personeelsbeheer

Alle medewerkers, inhuurkrachten en derde partijen moeten digitaal weerbaar zijn en zich bewust zijn van de risico’s op het gebied van informatiebeveiliging.

5. Ketenbeheer

Het is de verantwoordelijkheid van jouw corporatie dat iedereen zich aan jullie informatiebeveiligingsbeleid houdt. Ook je leveranciers.

6. Crisisbeheer

Het is niet meer de vraag of je gehackt wordt maar meer wanneer. Het is dus heel belangrijk om aan crisisbeheersing te doen en goed voorbereid te zijn.

7. Incident- en probleembeheer

Zowel voor interne als externe audits, als voor jezelf, houd je overzicht over alle security incidenten die er geweest zijn.

Inspiratie en delen van ervaringen

Ten slotte hebben we nog een aantal uitgaven, websites, podcasts, bijeenkomsten en een community op een rijtje gezet. Deze kunnen jullie benutten voor inspiratie én het delen van ervaringen.