Heb jij je digitale veiligheid op orde?

Nieuws 6 november 2023
Expert
Erik van Assen
Adviseur Sectorontwikkeling

Digitaal werken heeft veel voordelen. Maar er kleven ook risico’s aan: internetcriminelen vinden elke dag weer nieuwe manieren om software en systemen te hacken. Ook in onze sector kennen we inmiddels een aantal voorbeelden. Om je goed tegen digitale dreigingen te beveiligen biedt Aedes kosteloos hulp aan alle Aedes-leden met het platform Samen Digitaal Veilig. Meer weten? Meld je aan voor de kick-off webinar op 12 december 2023 of 18 januari 2024.

Is iedereen bij jouw corporatie zich bewust van digitale veiligheid?

  • Klikken jij en je collega's nooit op een onbekende link in een e-mail?
  • Heb je goede afspraken gemaakt met je IT-leverancier?
  • Gebruikt iedereen veilige wachtwoorden?
  • Worden updates altijd meteen geïnstalleerd?
  • En heb je een goede back-up? Weet je dat zeker?

Veel organisaties denken, helaas onterecht, dat ze het goed hebben geregeld. Digitale veiligheid is ook behoorlijk complex, omdat het niet alleen om technische zaken gaat, maar ook om gedrag en bewustzijn. Wist je dat in meer dan de helft van de gevallen een hack kan gebeuren door menselijke fouten? Daarom is het zo belangrijk om bewustzijn te trainen. Maar ook om in gesprek te gaan met je IT-leverancier.

Je kunt geen risico nemen

Het zal je maar gebeuren: plotseling geen toegang meer tot de gegevens van al je huurders en je leveranciers of dat al je contacten een geïnfecteerde mail van je ontvangen. Je gegevens worden gegijzeld en je krijgt ze pas terug na het betalen van losgeld. Ondertussen is je hele corporatie stilgelegd. Wat denk je dat dat doet met je reputatie? Je kunt geen risico nemen als het gaat om digitale veiligheid.

Online criminaliteit, zoals hacking of phishing, is een steeds grotere zorg, juist voor kleine- en middelgrote organisaties. Er zijn veel voorbeelden van ondernemers die zijn gehackt. En allemaal zeggen ze: ik had nooit verwacht dat het mij zou gebeuren.

Vaak heb je niet de tijd en kennis om je goed tegen digitale dreigingen te beveiligen. Daarom biedt Aedes nu alle Aedes-leden kosteloos hulp met het platform Samen Digitaal Veilig

Zet kosteloos de eerste stappen

Samen Digitaal Veilig helpt je met het slim invoeren van een paar simpele maatregelen die jouw digitale veiligheid snel verhogen. Je doet dat niet alleen. Ook jij, je collega's en je IT-leveranciers spelen een belangrijke rol, bijvoorbeeld als je een deel van jouw IT aan hen hebt uitbesteed. Alle groepen komen samen bij Samen Digitaal Veilig, jijzelf, je collega's en je IT-leveranciers:

  • Verhoog je kennis met praktische instructiefilmpjes
  • Check de afspraken met je IT-leveranciers met een handige vragenlijst
  • Krijg beter inzicht in jouw situatie met een organisatiescan

Alle resultaten komen samen in een overzichtelijk dashboard; zo weet je precies waar je mee aan de slag moet. Want als je een aantal simpele basismaatregelen treft, wordt het cybercriminelen een stuk lastiger gemaakt om schade aan te richten.

Webinars kick-off Samen Digitaal Veilig

Op 12 december 2023 en 18 januari 2024 vindt een kick-off webinar plaats van het platform Samen Digitaal Veilig. Je hoort wat het (gratis) platform Samen digitaal veilig corporaties biedt en krijgt een overzicht van tools, stappenplannen om zelf mee aan de slag te gaan en meer.

Het programma is op beide data hetzelfde, dus meld je aan voor 1 van deze data.