De Inkooptoolbox Bouwstromen helpt corporaties op weg

Experts
Maarten Georgius
Adviseur opdrachtgeverschap
Gaby van der Peijl
Adviseur opdrachtgeverschap & inkoop

Met bouwstromen kunnen woningcorporaties sneller en goedkoper nieuwbouw realiseren. Voor een succesvolle bouwstroom is een doordachte en gestructureerde aanpak nodig. Om woningcorporaties hierbij te helpen ontwikkelde Aedes samen met Brink de Inkooptoolbox Bouwstromen. Deze toolbox bevat een uitgebreide wegwijzer waarmee corporaties een gestructureerde inkoopsamenwerking met de overheid en de markt kunnen ontwikkelen.

Wat zit er in de inkooptoolbox?

Naast de wegwijzer bestaat de toolbox uit een compleet pakket met een:

  • strategiedocument,
  • praatplaat,
  • inkoopscan,
  • inkoopplan,
  • aanbestedingsleidraad,
  • vraagspecificatie en
  • verschillende modelovereenkomsten.

Je kunt de toolbox gebruiken in combinatie met de woonstandaard en de conceptenboulevard van De Bouwstroom. Corporaties kunnen de modellen – die allemaal onderling met elkaar samenhangen – invullen en aanpassen naar hun eigen, specifieke situatie.

Aedes-leden kunnen de toolbox gratis downloaden via de community De Bouwstroom.

Meer weten over bouwstromen?

Veel corporaties willen extra sociale huurwoningen bouwen binnen hun financiële mogelijkheden. Maar de traditionele manier van bouwen gaat vaak niet snel genoeg en wordt steeds duurder. Op verschillende plekken in Nederland organiseren corporaties zogenoemde bouwstromen. Dit doen ze samen met gemeenten en bouwbedrijven.

De eerste resultaten van deze bouwstromen zijn hoopgevend. Steeds meer regio’s starten dan ook met bouwstromen. Maar bouwstromen vragen echt om een doordachte en gestructureerde aanpak. Zowel intern (binnen een organisatie) als extern, met de overheid en de markt.

De Inkooptoolbox Bouwstromen is ontwikkeld om dit soort grote projecten, van initiatief tot uitvoering, te ondersteunen.

Kijk ook eens bij

Meedoen of meepraten?

In de besloten community De Bouwstroom kun je elkaar vragen stellen, praktijkvoorbeelden uitwisselen én de inkooptoolbox downloaden.