Aedes-Magazine 1/2023: Sneller meer nieuwe huizen bouwen

Nieuws Nieuws · 16 maart 2023
Experts
Margriet Pflug
Contentspecialist
Natasja Verheij
Contentspecialist

Kunnen corporaties samen met andere partijen genoeg bouwen om alle mensen te helpen die nu geen betaalbaar huis kunnen vinden? Staf Depla van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties ziet voldoende mogelijkheden. Waar valt tijdswinst te halen in het plan- en bouwproces? En vinden we op tijd voldoende bouwlocaties?

Lees dit en meer in de vernieuwde online versie van Aedes-Magazine.

Geen editie missen?
Een abonnement is gratis!

‘Je hebt er meer invloed op dan je denkt’

Corporaties hebben het op zich genomen om 300.000 huurwoningen te bouwen tot en met 2030. Maar of dit aantal ook werkelijk wordt gehaald, is de vraag gezien de huidige tegenwind. Staf Depla, voorzitter van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties, blijft optimistisch.

Woondeals: samen de schouders eronder

Regionale woondeals vragen om een gezamenlijke zoektocht van gemeenten, provincies en corporaties naar beschikbare bouwlocaties. Hoe verloopt deze samenwerking? En vinden we op tijd voldoende bouwlocaties?

In 2 jaar 60 nieuwe woningen

Het plan- en bouwproces inkorten van 5 jaar naar 2 jaar: dat lukte woningcorporatie Ymere en modulaire huizenbouwer Homes Factory. In Nieuw-Vennep realiseerden zij 60 houten flexwoningen op een tijdelijke plek.

‘Hier voel ik me veilig’

‘Ik ben zo blij dat ik hier onderdak, water, elektriciteit én toekomstperspectief heb.’ Voor Mohammed uit Jemen en 250 andere statushouders is de tijdelijke huisvesting mét begeleiding in Alkmaar een uitkomst. De gemeente en woningcorporatie Woonwaard trekken hierin samen op.

‘Met een slimmer bouwproces win je járen’

Gebiedsontwikkelaar Annius Hoornstra onderzocht hoe je planprocessen zo inricht dat je sneller kunt beginnen met bouwen. Wat kunnen we leren uit dat onderzoek?