Woonprotest: noodkreet over enorm tekort betaalbare woningen

Nieuws Nieuws · 27 oktober 2023

Het Woonprotest is een begrijpelijke schreeuw om aandacht. Van mensen die niet de woning kunnen krijgen die past bij hun levensfase. Van jongeren die nog bij hun ouders wonen en een eigen plek willen. Van afgestudeerde studenten die hun studentenkamer ontgroeien. Van stellen die graag kinderen willen, maar daarvoor meer ruimte nodig hebben. Van mensen die dagelijks onnodig lang in de file of de trein naar hun werk zitten. 

Hun stem wordt weinig gehoord in het debat over de wooncrisis. Een crisis, die vraagt om daadkrachtige oplossingen. Niet langer doormodderen, maar knopen doorhakken en snel doorpakken. Mensen gaan de straat op, hun geduld is op, ze missen een concrete aanpak die hen vertrouwen geeft. Aedes begrijpt die schreeuw om actie.

Woningcorporaties staan klaar om meer nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Ze kunnen en willen investeren in betaalbare woningen en daarmee in de toekomst van mensen die zich geen koophuis of hoge huur kunnen veroorloven. Het is goed dat het Rijk meer regie neemt en zich er nadrukkelijker mee bemoeit welke nieuwe woningen nodig zijn. Ook provincies en gemeenten moeten nu hun bijdrage leveren: zorgen voor voldoende locaties waar die échte sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden. 

Corporaties staan in de startblokken: laat ze snel aan de slag gaan. Bekijk het Aedes-standpunt en de position paper.
Nog meer woningzoekenden laten zich horen via de videoserie Waar kan ik wonen?