Wat is Kwaliteit in Balans en hoe gebruik je het in de praktijk?

Nieuws 7 juni 2023
Expert
Gerrie van der Breggen
Adviseur Onderhoud en verbetering bestaande woningen

Kwaliteit in Balans is een methode om vastgoedkwaliteit functioneel te specificeren en kwaliteit meetbaar te maken. Deze methode wordt veel gebruikt bij Resultaatgericht Samenwerken. Wil je weten wat Kwaliteit in Balans (KiB) als middel voor jou en je organisatie kan betekenen bij Resultaatgericht Samenwerken? Kijk dan de webinar hierover terug.

Host Lilian van Zandbrink leidde de webinar, die uit 3 blokken bestond:

  • hoe gebruik je KiB in de praktijk
  • hoe gebruik je de normen
  • hoe ontwikkelt KiB zich verder

KiB en de normen in de praktijk

Valentijn Nouwens, senior adviseur vastgoedkwaliteit bij woningcorporatie Portaal, deelde zijn ervaringen uit de praktijk. Wat is KiB  en wat zijn in de praktijk de aandachtspunten en valkuilen? Resultaatgericht Samenwerken betekent een langjarige relatie. Joost Kant, Coördinator onderhoud bij woningcorporatie Poort6 en Dennis Haman, projectmanager aansturen klantteam bij Hagemans Vastgoedonderhoud, vertelden over hun samenwerking. Deze vorm van samenwerken geeft iedereen zekerheden, dankzij een gedeelde aanpak, dezelfde taal en vertrouwen.

Kun je de KiB-normen gebruiken naast de NEN 2767 als je met RGS werkt? En zo ja, hoe pak je dat aan? Hiervoor schoof Johan Smits aan, principal consultant Asset- en Onderhoudsmanagement bij Helix Technisch advies, met duidelijke tips vanuit zijn ervaring.

Kijk ook eens bij

Verdere ontwikkeling van KiB

Tot slot bracht Erik van Assen, senior adviseur sectorontwikkeling bij Aedes, het laatste nieuws over de diverse doorontwikkelingen van KiB. Onder andere het digitaliseringstraject van Kwaliteit in balans en de blauwdruk. De blauwdruk is een hulpmiddel om de KiB-werkwijze in praktijk te brengen. Met de blauwdruk wil de Stichting RGS iedereen die met KiB wil werken, voorzien van een toepassing om de beoogde kwaliteit meetbaar te maken en vast te leggen.

Stichting RGS

Onderhoud NL, Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Aedes werken in de Stichting RGS samen aan de ontwikkeling en stimulering van Resultaatgericht Samenwerken.