Dit zijn de winnaars:
Emmen, Bargeres: Gevonden landschap
Het team van berte daan landschap, Territoria, Jan Martijn Eekhof stedenbouw en Interra bivakkeerde een week in Bargeres om de wijk te leren kennen. Het plan is gebaseerd op het zichtbaar maken van de rijkdom in de ondergrond.
Rotterdam, Beverwaard: Het Kookboek
Zuzane Jancovicova, Agate Kalnpure en Matthew Cook hebben een kookboek gemaakt met nieuwe smaken en recepten voor de Beverwaard. Hiermee willen ze een gezonde, veerkrachtige en klimaatbestendige stadsrand bereiden. Het team heeft veel aandacht voor sociale interactie met bewoners.
Den Helder, Julianadorp: De gouden Zomen van ONS Julianadorp
FABRICations en Mandaworks maakte voor Julianadorp een plan, geïnspireerd op de Japanse Kintsukuroi techniek: het repareren van gebroken keramiek met goud. Dit vanuit de overtuiging dat de sporen van breuk bijdragen aan de schoonheid van een voorwerp. Het team vertaalde dit naar Julianadorp.
Westervoort, Mosterdhof: Wijk aan de Dijk – Mosterdhof 2050
Barzilay + Ferwerda, Veenenbos en Bosch, Diep en Endule maakte een kookboek voor de Mosterdhof. De rode draad in dit plan is verduurzaming van wijk en woningen en investeren in de leefbaarheid.
Haarlem, Schalkwijk: Waddenbuurt Commons
AP+E, DMAU en De Waag beantwoorden de vraag ‘Hoe verbeteren we een buurt waar de helft van de gebouwen op de slooplijst staat?’ door de dreiging van sloop om te zetten naar een kans voor de buurt. Ze maken er nieuwe plekken om te wonen, werken, leren en ontmoeten.
Tilburg-Noord: Mozaïek Tilburg-Noord
Het plan van Ruimtevolk en Witteveen+Bos kan de wijk veranderen van een monotone stadswijk in een rijk mozaïek, passend bij de kansen en vragen die elke specifieke locatie heeft. Het omvat een strategie die opgaven, partijen, projecten én gebieden koppelt.
Vlaardingen, Westwijk: Westwijk Rooted
FLUX landschape architecture, Shift architecture urbanis, Bureau Stadsnatuur, Acacia water en Except verbinden met het plan de wijk met het wederopbouwverleden, de natte ondergrond, het naastgelegen polderlandschap, het nieuwe metrostation en natuurlijk met de bewoners.

Foto: Arenda Oomen
Tijdens een online evenement op donderdag 24 september 2020 zijn de winnaars bekend gemaakt.
Over Panorama Lokaal
Panorama Lokaal is een initiatief van het College van Rijksadviseurs, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Aedes, Staatsbosbeheer en Architectuur Lokaal.
Lees meer in het magazine Panorama Lokaal in de praktijk.