Senioren willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen

Expert
Simone Boeren
Adviseur Sectorontwikkeling

50-plussers willen in de toekomst het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Maar als de noodzaak zich voordoet - omdat men bijvoorbeeld meer zorg nodig heeft - dan wil een meerderheid een verhuizing naar een passende woning wel overwegen. Maar dan moet er wel een plek zijn om elkaar te kunnen ontmoeten. Dit blijkt uit onderzoek van Vilans en Bureauvijftig, gespecialiseerd in 50-plus communicatie, onder 1.629 50-plussers.

Er zijn echter 2 kanttekeningen: onvoldoende passend aanbod in de buurt én twijfel of het wel betaalbaar is. ‘Als we echt doorstroming willen, moeten we deze 2 hobbels nemen’, aldus Anne Hezemans van Bureauvijftig.

De reden om langer thuis te blijven wonen is de buurt en leefomgeving. 63% van de 50-plussers geeft aan dat ze op hun buurtgenoten terug kunnen vallen als er hulp nodig is. 

Ongeveer 50% van de ondervraagden gaat wel eens naar een vereniging, gebedshuis of buurthuis, waarbij de vereniging het meest wordt genoemd. Gebeds- en buurthuizen worden veel minder bezocht. Maar wat als we de buurthuizen nu eens omtoveren tot een echte ontmoetingsplek?, stelt Hezemans op de website van Platform31