Schulden en armoede

Huurders in financiële problemen kunnen rekenen op hulp

Experts
Foto van Rob Ravestein
Belangenbehartiger
Simone Boeren
Adviseur Sectorontwikkeling

Woningcorporaties spannen zich steeds meer in om schuldenproblemen vroegtijdig te signaleren. Via schuldhulpverlening, betalingsregelingen of hulp van andere instanties, ontvangen bewoners hulp om hun financiën op orde te krijgen. Deze aanpak vertaalt zich in een flinke daling van de huisuitzettingen. Huisuitzettingen vinden alleen bij uitzondering plaats. Bovendien wordt in samenwerking met zorginstanties altijd gekeken of de huurder een alternatief onderdak heeft.  

Modelconvenant schuldhulpverlening

Nieuwe afspraken tussen schuldhulpverleners en woningcorporaties zorgen voor snellere hulp bij huurachterstanden. Deze afspraken zijn vastgelegd in een modelconvenant voor woningcorporaties. Samen met 13 Aedes-leden stelden Aedes en de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK dit modelconvenant op.

Het convenant heeft grote voordelen: het stroomlijnt en bekort het proces van schuldhulp en zorgt voor eenduidigheid. Met als uiteindelijk doel dat huurders met schulden snel duidelijkheid en rust krijgen en geholpen worden.

Kijk ook eens bij

Samenwerking rond vroegsignalering en schuldhulp

Aedes ondertekende in 2020, samen met maatschappelijke partners, een manifest om huisuitzettingen als gevolg van huurachterstanden te voorkomen. Hoe eerder mensen met financiële zorgen in beeld zijn, hoe beter. Woningcorporaties maken hier al jaren werk van. Lagere schulden zijn namelijk makkelijker oplosbaar en leiden tot minder problemen.

Het Landelijk Convenant Vroegsignalering maakt bovendien de samenwerking tussen gemeenten en woningcorporaties makkelijker, doordat na een wetswijziging, informatie over betalingsachterstanden gedeeld mag worden. Verhuurders moeten betalingsachterstanden melden bij hun gemeente. Voorwaarde is wel dat de verhuurder eerst geprobeerd heeft contact op te nemen met de huurder en heeft gewezen op de mogelijkheden voor schuldhulp. Gemeenten zijn sinds 1 januari 2021 bij wet verplicht om na melding van bijvoorbeeld een verhuurder schuldhulp aan te bieden.  

Gereedschapskist Aanpak schulden en armoede

Aedes publiceerde in samenwerking met Platform31 de Gereedschapskist Aanpak schulden en armoede. Deze publicatie bevat vele aanpakken en voorbeelden uit de praktijk van woningcorporaties. Nieuwe aanpakken, of aanpakken die zich al bewezen hebben. Want corporaties hebben de afgelopen jaren grote stappen gemaakt om huurachterstanden bij hun huurders te voorkomen, vroegtijdig te signaleren en ook te helpen bij oplossingen. Vaak samen met andere organisaties en instanties die hierbij nodig zijn.

De Gereedschapskist aanpak schulden en armoede richt zich op 3 aspecten: voorkomen, signaleren en oplossen van schulden. Ook biedt de gereedschapskist bouwstenen voor communicatie met huurders met een betalingsachterstand.

Kijk ook eens bij

Niet minder huurachterstanden, wel minder huisuitzettingen

Vergeleken met 2021 hadden vorig jaar net iets meer huurders van woningcorporaties een huurachterstand. Het totale bedrag aan huurachterstanden liep wel iets terug. De slechtere economische situatie leidde dus niet tot veel meer huurachterstanden. Het aantal huisuitzettingen door corporaties daalde met bijna 15% verder naar 1.200. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête van Aedes onder woningcorporaties.

Betaalbaar wonen

Van corporaties mag je verwachten dat ze woningen van goede kwaliteit realiseren en verhuren tegen de laagst mogelijke kosten. Desondanks kunnen de huur en de overige woonlasten samen een te groot deel van het inkomen beslaan van een deel van onze huurders. Daarom blijft inkomensondersteuning van de overheid voor deze huurders essentieel. Nu deels via de huurtoeslag, maar ook via koopkrachtverbetering voor de mensen die moeilijk tot niet rondkomen van hun huishoudbudget. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de overheid dat iedereen voldoende inkomen heeft om rond te komen.