Huurachterstanden en schulden
In 2020 was de totale huurachterstand bij alle woningcorporaties samen nog € 227 miljoen. Sindsdien is deze gedaald naar € 164 miljoen. Van alle huurders met een betalingsachterstand, had in 2020 40% een huurschuld van langer dan 3 maanden. Dit is in 2023 gedaald naar 30%.
Betalingsregelingen
In 2023 hebben zo’n 95.000 huishoudens een verzoek tot een betalingsregeling gedaan. Met bijna 90% van deze huishoudens hebben corporaties daadwerkelijk een betalingsregeling afgesproken. Vaak gaat het om een lagere termijn voor de afbetaling van de huurachterstand, uitstel van incasso voor een bepaalde periode, tijdelijke huurkorting of kwijtschelding van een deel van de huurschuld.
In de eerste maanden van 2024 ziet een derde van de corporaties dat het aantal betalingsregelingen toeneemt. In de eerste helft van 2024 ontvingen corporaties al 51.000 verzoeken.
Sneller maatwerk bij incasso
Steeds meer corporaties kijken bij de schuldafhandeling naar de persoonlijke omstandigheden van mensen. Meer dan de helft van de corporaties heeft het incassoproces aangepast om sneller maatwerk te kunnen bieden. Sociaal of warm incasseren wordt steeds meer de norm. En er is meer aandacht voor nazorg. Corporaties blijven in contact na het oplossen van de schulden om een terugval te voorkomen. Daarbij schakelen corporaties ook de hulp van anderen in. Corporaties doen alles binnen hun mogelijkheden om hun huurders te helpen schuldenvrij te blijven of worden.
Opstapeling in corporatiewijken
Relatief veel huurders bij woningcorporaties behoren tot de laagste inkomensgroepen. Zij hebben het grootste risico op betalingsproblemen en armoede. Corporaties zien de problemen die daarmee samenhangen opstapelen in de wijken waar zij veel woningen hebben. Daarom investeren corporaties steeds meer in de leefbaarheid en veerkracht van wijken.
Aantal huisuitzetting stabiliseert, wel toename vonnissen
Woningcorporaties zetten zich altijd in om een huisuitzetting te voorkomen, maar soms is er geen andere weg. Ze kunnen een huurder pas uitzetten na een uitspraak van een rechter. Vorig jaar is het aantal gerechtelijke vonnissen iets toegenomen, maar het aantal daadwerkelijke huisuitzettingen bleef gelijk. Slechts een kwart van de vonnissen leidt uiteindelijk tot uitzetting. Corporaties blijven zich namelijk ook na een vonnis nog inzetten om de huisuitzetting te voorkomen. En voor sommige huurders is een vonnis aanleiding alsnog in actie te komen.
Hoofdredenen van huisuitzetting
Huurachterstand is in de helft van de gevallen de reden voor huisuitzetting, maar er is vrijwel altijd meer aan de hand. Er kan daarnaast sprake zijn van veelvuldig veroorzaken van overlast, illegale onderverhuur en drugs in de woning.
Corporaties blijven zeer terughoudend bij huisuitzettingen van huishoudens met kinderen. Hiervan is sprake bij slechts 6% van de uitzettingen, voor zover corporaties dit registreerden. Meestal spelen overlast of illegale activiteiten een rol. Corporaties wegen mee of het huishouden een andere woonplek heeft na een uitzetting, al dan niet in samenspraak met gemeente of andere instellingen. Meer dan een derde van de corporaties werkt mee aan de nazorg aan een huishouden dat is uitgezet.