Aedes-Magazine 4/2022: De toekomst van circulair bouwen

Nieuws Nieuws · 8 december 2022
Experts
Margriet Pflug
Margriet Pflug
Contentspecialist
Natasja Verheij
Natasja Verheij
Contentspecialist

CO2-reductie, minder afval en minder verspilling van grondstoffen: enkele voordelen op een rijtje van circulair bouwen. Wat is het en hoe bouw je circulair? Leg de lat hoog en bouw ‘losmaakbaar’, zegt Gerrolt Ooijman (Wonion). Om dat effectief te doen heb je wel de hele bouwketen nodig, vertelt Paul Terwisscha (Volksbelang) uit ervaring. Architect Daan Bruggink kiest vooral hergroeibare materialen zoals hout, stro of schimmeldraden. En wat doe je nou als je keuzes in verduurzaming elkaar bijten?

Lees dit en meer in de online versie van Aedes-Magazine.

Geen editie missen?
Een abonnement is gratis!

‘Duur of goedkoop, grondstoffen raken op’

Het lijkt zo duidelijk: circulair bouwen heeft de toekomst. Toch staat het nog lang niet overal hoog op de agenda. Hoe kunnen het bedrijfsleven en woningcorporaties elkaar hierin verder helpen?

Circulair bouwen: hoog inzetten en stappen zetten

In Silvolde in de Achterhoek bouwt Wonion 28 woningen die zo veel mogelijk circulair zijn. De woningcorporatie doet dat ‘losmaakbaar’: elk onderdeel moet demontabel én herbruikbaar zijn.

‘Een bos geeft niemand stress’

Architect Daan Bruggink neemt zijn liefde voor de natuur mee in zijn bouwkunst. De huid van een ijsbeer, de vinnen van een walvis en de structuur van een bos, het zijn slechts een paar van zijn inspiratiebronnen. ‘Circulariteit is niets anders dan het sluiten van de kringloop en materialen tot in het oneindige gebruiken.’

‘Voor circulair bouwen is de hele bouwketen nodig’

Paul Terwisscha van Volksbelang in Helmond heeft circulair werken enthousiast omarmd en ziet het als zijn missie collega-corporaties daarin mee te nemen. En alle schakels in de bouwketen. Want circulair bouwen en renoveren biedt veel voordelen, waaronder een flinke CO2-reductie.

Wat als keuzes in verduurzaming elkaar bijten?

Circulaire bouw en de energietransitie stellen ons geregeld voor dilemma’s. Soms versterken ze elkaar, maar het komt ook voor dat ze elkaar bijten. Waar liggen prioriteiten en kansen voor de branche?