Aedes Routekaart: Gebruik van Vabi

Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen · 5 maart 2021
Experts
Pauline Poeze
Pauline Poeze
Adviseur Sectorontwikkeling
Yvon de Ruijter
Yvon de Ruijter
Adviseur Sectorontwikkeling

De Routekaart gaat uit van de nieuwe SHAERE export uit VABI Assets Energie NTA 8800. Door de introductie van de NTA8800 moeten alle corporaties overstappen op nieuwe software. EpaView is gestopt. Vabi Assets Energie NTA8800 is een sterk gewijzigde versie van Vabi Assets.

Wanneer is het verstandig om over te stappen naar Vabi Assets Energie NTA8800?

De integratie van NTA880 is een grote stap. Tijdig overstappen kan u helpen om eerder de uitkomsten van de Aedes Routekaart op tafel te leggen bij het gesprek met de gemeente voor de Transitievisie warmte.

Voor toepassing voor de Aedes Routekaart worden er lagere eisen gesteld aan de conversie van de data dan voor het afmelden van labels:

  • De Aedes Routekaart maakt wel gebruik van de rekenmethodiek voor de inschatting van de Standaard, maar geen gebruik van de NTA8800 labels. Het plan is overigens wel om deze nieuwe labels ook te tonen in de Aedes Routekaart, maar dat is puur ter informatie.
  • De Aedes Routekaart gaat om strategische keuzes op hoofdlijnen en niet om de juridische status van nauwkeurig berekende labels.
Welke release van Vabi Assets NTA8800 volstaat straks om de Aedes Routekaart in te vullen?

Voor de Aedes Routekaart is minimaal versie 8.2 van begin april 2021 nodig. Het is geen enkel probleem de SHAERE-export van Vabi 8.3 (mei) of zelfs 8.4 (juni) of 8.5 (juli) te gebruiken.

Begrijp ik dat Vabi Standalone niet bruikbaar is?

Inderdaad, Vabi Standalone is niet bruikbaar. De Aedes Routekaart maakt gebruik van de SHAERE-export en deze is/wordt  alleen opgenomen in VABI Assets Energie NTA 8800.

Wat als de conversie naar Vabi nog de nodige vragen oplevert?

VABI heeft een servicedesk die ondersteunt bij de conversie naar deze nieuwe versie.

Maken we straks voor de Aedes benchmark een nieuwe export uit Vabi?

Het aanleveren van de data aan de Aedesbenchmark is een apart zelfstandig proces. U kunt tussen het moment van importeren in de routekaart (met slechts een beperkt aantal velden en lagere eisen aan nauwkeurigheid) prima de data optimaliseren en vanaf juni een nieuwe SHAERE-export uit de versie Vabi 8.4  of latere versie aanleveren bij de Aedes benchmark.

We zien dat de labels door NTA8800 negatief verschoven zijn, en we hebben nu weer E/F woningen. We willen nu eerst onze data controleren.

Het is bekend dat woningen bij de nieuwe NTA88000 labels voor ca 50 procent de labels gelijk zouden blijven, 25 procent beter zou worden, maar ook 25 procent slechter. Met name de compactheid speelt hier een grote rol en het is bijvoorbeeld bekend dat voor 2^1 kap woningen het label verslechtert. Deze negatieve verschuiving is dus verklaarbaar.

De routekaart maakt geen gebruik van de labels, maar toont deze ter informatie.

Als ik de Vabi-data verrijk en deze vervolgens opnieuw inlees, moet ik dan al mijn werk opnieuw doen?

Het klopt dat het niet mogelijk is de keuzes in de routekaart te behouden als er opnieuw data worden geïmporteerd. Daarom is het belangrijk de meldingen bij de import goed te bekijken en te checken of met simpel vullen van belangrijke missende velden, woningen alsnog meegenomen kunnen worden en onrealistische waarden kunnen worden verbeterd.

De routekaart maakt geen gebruik van de nieuwe NTA8800 labels en is geen precies instrument. Het is aan de corporatie te bepalen welke mate van datakwaliteit ze noodzakelijk acht voor het invullen van de routekaart, in samenhang met de planning van gesprekken met gemeenten.

► Meer informatie
► Terug naar Vraag en Antwoord