Afbouwen salderingsregeling zonnepanelen

Nieuws 6 januari 2020
Experts
Dorris Derksen
Belangenbehartiger
Anne Leeuw
Belangenbehartiger Verduurzaming

Corporaties die zonnepanelen aanbrengen vragen daar vaak een vergoeding voor via de huur, servicekosten of energieprestatievergoeding (EPV). De stroom die de zonnepanelen terugleveren aan het net, wordt afgetrokken van het energieverbruik. Deze salderingsregeling wordt vanaf 1 januari 2023 afgebouwd. De opgewekte stroom brengt straks minder op, waardoor de woonlasten van huurders stijgen.

Wat is de salderingsregeling?

Met de salderingsregeling stimuleert de overheid het opwekken van duurzame energie. Zonnepanelen wekken in sommige maanden meer energie op dan nodig. Deze energie leveren consumenten terug aan het elektriciteitsnet. De energiemeter loopt terug óf de slimme meter registreert de levering. Zo 'verkoopt' men stroom aan energieleveranciers. De jaarrekening verrekent dit met de stroom die is verbruikt. Dit salderen gebeurt tegen hetzelfde tarief.

Afbouw salderingsregeling

Vanaf 1 januari 2023 bouwt de overheid de salderingsregeling geleidelijk af. Huurders met zonnepanelen ontvangen dan elk jaar iets minder voordeel op hun energiebelastingen in ruil voor terugleveren aan het net. In 2031 is dat voordeel nul. Huurders ontvangen dan alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom.

Lees meer over de salderingsregeling

Geschikte meters

Vanaf 1 januari 2023 moeten huurders met zonnepanelen beschikken over een meter met een dubbel telwerk voor levering en teruglevering. Bijvoorbeeld een slimme meter. De netbeheerders zullen die meters voor die datum aanbieden aan de gebruikers van zonnepanelen.

Lasten voor huurders stijgen

Huurders gaan erop achteruit wanneer het bedrag dat zij ontvangen voor terugleveren aan het net lager wordt, terwijl de vergoeding aan de woningcorporatie gelijk blijft. Corporaties kunnen dat voorkomen. Verbruik de opgewekte elektriciteit direct in en om de woning of verken de mogelijkheden van tijdelijke opslag in accu’s. Let vooral op als u de huurder een woonlastengarantie heeft gegeven gebaseerd op salderen. Nul-op-de-meter is straks geen nul-uit-de-portemonnee meer.

Lees meer over