Circulair bouwen? – belastingvoordeel met de MIA/Vamil-regeling

Nieuws 8 december 2022
Experts
Anne van Stijn
Adviseur Verduurzaming
Maarten Georgius
Adviseur opdrachtgeverschap

Bedrijven die milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aanschaffen, kunnen gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving (MIA/Vamil). Deze regeling geldt ook voor corporaties die investeren in milieuvriendelijke bouwmaterialen en woningen of circulair bouwen of renoveren.

De MIA/Vamil-regeling is nog vrij onbekend bij woningcorporaties. Dat is jammer, want als je recht hebt op deze regeling, kun je veel geld besparen.
De regeling heeft een breed bereik: van duurzame mobiliteit en CO2-afvang tot circulair bouwen. Deze regeling maakt onderdeel uit van een breder pakket aan subsidies voor de circulaire economie. Energiebesparende maatregelen komen niét in aanmerking voor MIA/Vamil omdat daarvoor al afzonderlijke subsidies zijn.

Een onderneming kan tot maximaal € 50 miljoen opvoeren voor milieu-investeringen. De eisen voor de MIA/Vamil-regeling liggen hoog. Investeringen die in aanmerking komen, staan op de zogenoemde Milieulijst. Op dit moment staan daar 340 bedrijfsmiddelen op.
Binnenkort verschijnt de Milieulijst voor 2023.

Lees meer over