Duurzame woningbouw met modulaire houtbouw

Experts
Anne van Stijn
Anne van Stijn
Adviseur Verduurzaming
Maarten Georgius
Maarten Georgius
Adviseur opdrachtgeverschap

59 appartementen in slechts enkele maanden tijd - dat kan met houtmodules. Woningcorporatie Woonwaard is gestart met project De Klamp in Heerhugowaard dat bestaat uit 4 woonblokken. De woningen werden niet alleen heel snel gebouwd, ze zijn ook nog eens van duurzaam materiaal gemaakt. 

Hout wordt gezien als duurzaam bouwmateriaal, een hergroeibare grondstof, die CO2 kan opslaan. Doordat het een licht materiaal is en de woningen in de fabriek worden gebouwd, is houtbouw ook een mooie oplossing voor de stikstofproblematiek. De modules zijn ook nog eens energieneutraal en demontabel.

Video modulaire houtbouw

Waarom kiezen voor houtbouw?

Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard, legt uit waarom zij voor houtbouwmodules hebben gekozen. De gemeente Dijk en Waard heeft woningcorporatie Woonwaard gevraagd om snel woningen te bouwen, deels voor statushouders. En dat is gelukt. In minder dan een jaar tijd. De gemeente en de corporatie ontvingen hiervoor in januari 2023 een Gouden Eéndagsvlieg. Dat is een stimuleringsprijs voor een project waarmee de modulaire woningbouw wordt versneld. Het project is ook een van de pilots van het RVO programma Vergunning in één Dag.

Per dag rollen 8 kant-en-klare modules uit de fabriek, inclusief keuken, toilet en installaties. De 8 modules worden vervolgens van de fabriek naar de bouwlocatie in Heerhugowaard gebracht en op de locatie naast en op elkaar gestapeld.

Kijk ook eens bij