Energiedisplay helpt huishoudens energie besparen

Nieuws 12 juli 2022

De komende jaren krijgen 1 miljoen huishoudens een energiedisplay in huis. Met een energiedisplay zie je direct hoeveel energie je verbruikt. Dat inzicht leidt al gauw tot een besparing van 7% op gasverbruik en 2% op stroom. Met de huidige energiekosten gaat het om zo’n €200 per jaar.

De energiedisplay is een nuttig instrument voor huishoudens om meer grip te krijgen op hun energieverbruik en zo kosten te besparen. Uit onderzoek komt naar voren dat een zichtbare energiedisplay aantoonbare resultaten oplevert, terwijl dat bij een app niet kan worden aangetoond. De energiedisplay is er altijd en je kunt direct je verbruik aflezen. Dat spoort aan tot onder gedrag.

Energiedisplay positief ontvangen

Met het project Slimmer met je Energie willen Aedes en Woonbond de inzet van energiedisplays promoten. Deze campagne is een vervolg van Meters Maken. De energiedisplays zijn door verschillende huurders uitgebreid getest. Zij zijn positief over de energiedisplay en willen die ook graag voor langere tijd in huis houden. Ook de deelnemende woningcorporaties en gemeenten zijn tevreden over de energiedisplay.

Het doel is dat in 2030 een miljoen huishoudens energie gaan besparen met een energiedisplay in hun (huur)huis. Uitvoeringsorganisatie Quintens helpt gemeenten en verhuurders met de voorbereiding van het plaatsen van en uitleg geven over de energiedisplays. Ze geven daarbij persoonlijk advies, bieden trainingen aan energiecoaches, handige tools en communicatiemiddelen om huishoudens te bereiken. Ook verzamelen zij resultaten en ervaringen. Op deze manier wordt de aanpak steeds slimmer en effectiever.

Meer weten?

Wil jouw corporatie deelnemen aan het project Slimmer met je Energie of wil je meer informatie? Neem contact op met Slimmer met je energie.

Slimmer met je Energie (voorheen Meer Meters Maken) is een initiatief van de Woonbond en Aedes in samenwerking met Quintens en wordt ondersteund door het ministerie van BZK. Voor meer informatie over dit project, kijk op www.slimmermetjeenergie.nl

Kijk ook eens bij

Lees meer over