Template Businesscase Warmtenetten

Experts
Pauline Poeze
Adviseur Sectorontwikkeling
Dorris Derksen
Belangenbehartiger

In het Klimaatakkoord is afgesproken de komende jaren 100.000 huurwoningen van het aardgas af te halen. Dat kan bijvoorbeeld door woningen aan te sluiten op een warmtenet. Maar wanneer is het interessant om een warmtenet te ontwikkelen? Het Expertise Centrum Warmte (ECW) biedt een gevalideerd template, ontwikkeld door TNO. De template geeft inzicht in de businesscase van warmtebedrijven.

De toepassing van de template maakt onderdeel uit van het Startmotorkader, waarin de woningcorporaties en warmtebedrijven afspraken hebben gemaakt om ongeveer 55.000 huurwoningen versneld van het aardgas af te krijgen door ze aan te sluiten op een warmtenet.

De template maakt de businesscase transparant en geeft zo inzicht in de kosten van het warmtenet. Naast de template heeft TNO een rapport ontwikkeld met een toelichting op de methode die is gebruikt.

Voor deze versie van de template is ervaring met businesscases voor warmtenetten noodzakelijk. Het is dan ook raadzaam het warmtebedrijf te betrekken bij het invullen van de template.

ECW gaat deze template onderhouden en heeft een handleiding voor de template uitgebracht. Op basis van de gebruikerservaringen zal het ECW de template regelmatig bijwerken.

Heb je vragen bij het gebruik van de template? Neem contact op met de gezamenlijke helpdesk van het ECW en het Programma Aardgasvrije Wijken.

Bekijk de Template voor transparante businesscase

Lees meer over