Vaste energietarieven? – Informeer huurders over contract

Nieuws Nieuws · 21 maart 2022
Expert
Dorris Derksen
Belangenbehartiger

De gasprijzen blijven stijgen. Bij mensen met een laag inkomen komt die prijsstijging extra hard aan. Verwarmen huurders hun woning via blokverwarming? Dan heeft de huurder niet direct zicht op de tarieven en de looptijd. Heeft de woningcorporatie vaste tarieven afgesproken? Dan gaat de huurder er nu niet op achteruit. Wel doet de corporatie er goed aan bewoners te laten weten wanneer het contract afloopt en de tarieven waarschijnlijk zullen veranderen.

Heb je als woningcorporatie variabele tarieven afgesproken met de energieleverancier of liep onlangs het contract af? Dan zul je waarschijnlijk al de voorschotbedragen die je huurders betalen, hebben aangepast en je huurders daarover hebben geïnformeerd. Maar ook als je als corporatie vaste tarieven hebt afgesproken, is het goed je huurders daarover te informeren. Zo weten ze dat ze zich nu geen zorgen hoeven te maken over sterk stijgende gasprijzen. Vermeld daarnaast tot wanneer het contract loopt, dan weten je huurders wanneer ze wel hogere prijzen kunnen verwachten.

Extra compensatie voor laagste inkomens

Het kabinet heeft besloten 2,8 miljoen euro uit te trekken als extra compensatie voor de hoge energieprijzen. Dit bedrag komt boven op de eerder aangekondigde compensatiemaatregelen via de energierekening. Mensen met een laag inkomen ontvangen eenmalig 800 euro als extra compensatie. Bijstandsgerechtigden ontvangen dit bedrag automatisch. Voor andere groepen geldt dat niet: zij moeten zich melden bij hun gemeente. Dat geldt ook voor gepensioneerden met alleen AOW en zelfstandigen met een laag inkomen. Als corporatie is het goed om huurders te informeren over deze extra compensatie en voor een aanvraag te verwijzen naar de gemeente. 

Kijk ook eens bij