Vitale mensen in vitale wijken
Zowel een woning als de woon- en leefomgeving zijn van invloed op het woongenot van mensen en op hun maatschappelijke kansen en gezondheid. In de praktijk zien we dat steeds meer huurders problemen hebben, waaronder met hun welzijn en hun gezondheid.
Daarnaast zien we dat combinaties van maatschappelijke problemen zich voordoen in dezelfde buurten en wijken. Dat zijn vaak ook de plekken waar wij veel woningen beheren en waar veel huurders die minder vitaal zijn bij elkaar wonen. Wij zien de vitaliteit en veerkracht van sommige van deze wijken en buurten verder afnemen. We zien in deze wijken steeds meer criminaliteit en ondermijning.
Daarom zetten wij op deze plekken een wezenlijke stap naar voren. Wij geven in deze buurten blijvend en langjarig extra aandacht en inzet veelal met een combinatie van fysieke én sociale maatregelen. Dit doen we niet alleen. Want dit is een grote verantwoordelijkheid die we delen met tal van andere partijen waaronder ook de wijkbewoners. Het noodzaakt om nieuwe en andere allianties te vormen in leefbaarheid en in zorg, welzijn, veiligheid en het sociaal domein.
Wezenlijk is dat de gemeente regie neemt. Als die regie ontbreekt of onvoldoende wordt ingevuld, zullen wij als corporaties het initiatief nemen om deze regie te organiseren. Vanzelfsprekend in samenwerking en domeinoverstijgend met de andere betrokken partijen. Dit vraagt over en weer commitment om hierin ieders verantwoordelijkheid te nemen. Dat is van groot belang, want alleen gecoördineerde en samenhangende acties kunnen verbeteringen tot stand brengen in deze buurten en wijken.
Wij werken aan gemengde en veerkrachtige wijken
Onze primaire verantwoordelijkheid is goede en passende huisvesting regelen voor verschillende groepen huurders. En regelen dat het woningaanbod aansluit bij een diversere bevolkingssamenstelling in een buurt of wijk. Dat vraagt van alle woningeigenaren gezamenlijk een samenhangende planning en programmering voor het toevoegen, slopen of verbeteren van woningtypes. En het vraagt te bekijken in hoeverre we op een positieve manier via woningtoewijzing de bevolkingssamenstelling van een wijk of buurt kunnen differentiëren. Natuurlijk wel met oog voor het principe dat ieder huishouden zelf mag bepalen waar hij of zij wil wonen.
Differentiatie vinden we belangrijk omdat in de praktijk een eenzijdig woningaanbod gecombineerd met eenzijdige bewoning een katalysator is gebleken voor leefbaarheidsproblemen. Daarom blijft het ook belangrijk te streven naar een gebalanceerde woningvoorraad met een substantieel aandeel sociale huurwoningen per gemeente, ook op buurt- en wijkniveau. Ook voldoende betaalbaar aanbod voor middeninkomens is van belang.
Het beroep op ons zal verder toenemen om maatschappelijk vastgoed te realiseren in het belang van welzijn en zorg. Een mooie vorm daarvan is het realiseren van ontmoetingsruimtes of buurtkamers. Lokaal willen wij inspelen op deze trend.
Er zijn meer opties nodig tussen thuis en tehuis
Wezenlijk hierin is samen met partnerorganisaties aandacht hebben voor het helpen ontwikkelen van sterke gemeenschappen en voor het voorkomen van eenzaamheid. Aandacht hebben voor het dicht bij huis realiseren van zorg en begeleiding – ook van mantelzorgers – en de bereikbaarheid van allerlei voorzieningen.
Het aantal senioren en hoogbejaarden neemt de komende jaren nog flink toe. Dat vraagt van ons zowel aanpassingen in de directe woonomgeving als aanpassingen in onze huurwoningen zelf. Denk aan levensloopbestendig maken en realiseren van nultredenwoningen. We zullen ook moeten werken aan een groter aanbod van andere woonvormen, zoals geclusterde en zorggeschikte woningen. Want we willen meer opties realiseren voor mensen tussen thuis en tehuis in.
Dit vraagt visie op de ruimtelijke planning en op de samenwerking met gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen. Het met voorrang regelen van woonruimte voor specifieke groepen mensen vraagt veel van ons en van andere organisaties. Denk aan dak- en thuisloze mensen, mensen afkomstig uit een intramurale (zorg)instelling of detentie en mensen met een sociale of medische urgentie. Daarnaast vraagt het onze aandacht om tijdelijk of structureel woonruimte te regelen voor verschillende groepen migranten.
Het is onze intentie dat naar elkaar omkijken weer gemeengoed wordt.
Wij willen naast de huurder staan
Individuele burgers en instanties, waaronder corporaties, zijn steeds verder van elkaar verwijderd geraakt. We zullen die tendens moeten omkeren. Daarom willen we in onze aandacht en onze bejegening als corporaties ‘naast de huurder’ staan, letterlijk en figuurlijk. Persoonlijk aanwezig zijn in buurten en wijken is onontbeerlijk voor contact met huurders en bewoners. Dat is niet alleen ónze taak, maar ook die van alle andere organisaties die werken in deze buurten en wijken. Alleen dan kunnen we het vertrouwen van burgers terugwinnen.