Kantonrechter: huurder moet corporatie rookmelders laten plaatsen

Nieuws Nieuws · 12 december 2022
Expert
Gerrie van der Breggen
Adviseur Onderhoud en verbetering bestaande woningen

Een huurder van woningcorporatie Sint Joseph moet medewerkers van de corporatie toelaten in de woning, zodat zij rookmelders kunnen plaatsen. Dat was kort samengevat de uitspraak van de kantonrechter in een zaak die Sint Joseph had aangespannen tegen deze huurder.

Sinds 1 juli 2022 moeten alle woningen een rookmelder hebben. Bij sociale huurwoningen zijn woningcorporaties hiervoor verantwoordelijk.

Net als andere woningcorporaties heeft Sint Joseph rookmelders geplaatst in alle huurwoningen. Maar niet iedereen wilde hieraan meewerken. Een huurder heeft, ondanks verschillende verzoeken van de corporatie, de deur niet open gedaan voor medewerkers om rookmelders te laten plaatsen. Uiteindelijk heeft de corporatie besloten om toegang tot de woning af te dwingen via de rechter.

Voor de veiligheid van de bewoner en van de omwonenden is het belangrijk dat iedere woning op iedere verdieping een rookmelder heeft. Door geen toegang te geven tot de woning, benadeelt de huurder de corporatie. De rechter ging mee in deze argumentatie en heeft Sint Joseph in het gelijk gesteld. Dat betekent dat de huurder Sint Joseph de mogelijkheid moet geven om rookmelders te plaatsen. Doet de huurder dat niet, dan kan de corporatie de woning tijdelijk vorderen. De huurder moet zijn huis dan verlaten zodat de corporatie de rookmelders kan laten plaatsen.