Makkelijk inkomensgegevens delen in regio Haaglanden

Nieuws Nieuws · 27 oktober 2022
Experts
Charlotte Hazewinkel
Adviseur Datastandaarden
Romy Mans
Adviseur Datastandaarden

Eenvoudig, snel en veilig inkomensgegevens delen met de corporaties in de regio: dat kunnen alle woningzoekenden op Woonnet Haaglanden vanaf nu. Via MijnOverheid kunnen ze makkelijk en snel gevalideerde inkomensgegevens digitaal ophalen.

Wat is de digitale inkomensverklaring?

Jozefine Hoft, directeur Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) legt uit: ‘Bij de digitale inkomensverklaring zijn woningzoekenden er zeker van dat hun inkomen juist en echt is en hoeven zij geen documenten met inkomensgegevens te uploaden. Dit levert hun zekerheid en gemak op. Verhuurmedewerkers zijn er zeker van dat het inkomen gevalideerd is en kunnen uitgaan van de juistheid. Dit levert meer zekerheid op en is minder fraudegevoelig. Overigens blijft het voor woningzoekenden, die niet mee willen of kunnen werken aan het ophalen van de inkomensgegevens uit de bron, nog steeds mogelijk om hun inkomensgegevens zelf in te voeren en te onderbouwen met documenten.’

Kijk ook eens bij

Win-winsituatie voor woningzoekende en corporaties

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion: ‘Een mooie eerste stap die genomen is: een regionale uitrol van de digitale inkomensverklaring. De ambitie van de corporaties is echter groter: we willen het hele proces van woonruimteverdeling faciliteren met vooraf geverifieerde informatie. Dit betekent: nog meer voordelen voor de woningzoekenden. Minder kans op fraude en fouten en dus eerlijker toewijzen van woningen. Wat vandaag de dag des te belangrijker is vanwege de enorme schaarste aan woningen. Én minder administratieve rompslomp waardoor medewerkers van corporaties zich kunnen richten op de toekomstige huurder. Een win-winsituatie dus.’

Landelijke uitrol

Deze regionale uitrol wordt op basis van een tijdelijke juridische grondslag uitgevoerd. Ondertussen is minister De Jonge (VRO) bezig met een wetsvoorstel om dit permanent te regelen. Hiermee wordt, naar verwachting in januari 2024, de digitale inkomensverklaring toegankelijk voor alle corporaties in Nederland. 

Het ministerie van BZK, de Belastingdienst en Aedes voerden de regionale uitrol met de digitale inkomensverklaring uit samen met woningcorporaties Groenwest (Utrecht), Staedion (Den Haag) en Woonstad (Rotterdam), en woonruimteverdelers Maaskoepel (Rotterdam), SVH (Den Haag)  en SWRU (Utrecht).

Kijk ook eens bij