Maar liefst 94 inzendingen So you think you can build?

Nieuws Nieuws · 25 mei 2021
Expert
Maarten Georgius
Adviseur opdrachtgeverschap

De inzendtermijn voor de challenge So you think you can build? is gesloten. Met ruim 90 inzendingen is het duidelijk: conceptueel bouwen leeft!

Innovatie is ook hard nodig, want de komende tien jaar moeten zo’n één miljoen nieuwe woningen worden gebouwd. Waarvan ongeveer 30 procent in de sociale huursector. De opgave is enorm en vraagt om innovatieve oplossingen, mede in het kader van kwaliteit en betaalbaarheid!

De challenge

So you think you can build? ging 26 januari 2021 van start. Op initiatief van het Netwerk Conceptueel Bouwen, tien woningcorporaties (Wonen ZuidAreaDomijnTiwosZayazMaasvalleiAntaresZOwonenWonen LimburgAlwel) en branchevereniging Aedes werd opdracht gegeven aan ESTI als challenge manager.

De tien woningcorporaties hebben op basis van De Woonstandaard de gewenste prestatie-eisen gedefinieerd. Vervolgens is aan de markt gevraagd te komen met een innovatief aanbod in kwaliteit en Total Costs of Ownership (TCO). De winnende concepten worden gerealiseerd door de twee kartrekkende corporaties (Wonen Zuid en Area) of één van de andere corporaties.

Achter de schermen

Nu de inzendtermijn is verstreken gaat een selectiecommissie de 94 inzendingen beoordelen. De selectiecommissie bestaat uit vertegenwoordigers van de corporaties die het initiatief namen, aangevuld met externe specialisten. De commissie legt haar selectie voor aan de jury, onder voorzitterschap van professor Thijs Assselbergs. Ter voorbereiding op de finale geeft ESTI aan alle inzenders een pitchtraining. Daarnaast doet het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) het aanbod om het ingezonden concept een jaar te publiceren op Conceptenboulevard.nl.

Livestream Finale: 7 juli

So you can think you can build? wordt op 7 juli afgesloten met een feestelijke finale, met een hybride karakter. Naast de finalisten is een beperkt aantal genodigden live aanwezig. De finale wordt live uitgezonden en gestreamd vanuit de High Tech Campus Eindhoven. Om de finale online te volgen kunt u  zich nu aanmelden.

Meer achtergrond over deze challenge?

Bezoek de website So you think you can build?  en lees over de achtergrond in een eerder artikel en een interview met projectadviseur Ingrid Storms (Wonen-Zuid) over het ontstaan van de challenge.