Woningsplitsing: ook in beeld bij kleinere gemeenten

Experts
Simone Boeren
Adviseur Sectorontwikkeling
Foto van Rob Ravestein
Belangenbehartiger

Woningsplitsing in het landelijk gebied heeft potentie. Hier zijn veel (grote) eengezinswoningen, terwijl jongeren en ouderen moeite hebben met het vinden van een betaalbare (of kleinere) woning.

Deze publicatie van Platform31 deelt de resultaten van gesprekken met 12 kleinere gemeenten die in hun meest recente coalitieakkoord en/of woonvisie aangeven geïnteresseerd te zijn in woningsplitsing of daar al mee bezig zijn. Uit de gesprekken blijkt dat kleinere gemeenten nadenken over de inzet van het instrument woningsplitsen, maar de uitvoering veelal nog in de kinderschoenen staat.

Woningsplitsing als alternatief voor nieuwbouw

In de gesprekken met de 12 gemeenten toetst Platform31 de aanname dat woningsplitsing een kansrijk instrument is om (snel) nieuwe woningen te realiseren. Wat zijn hun belangrijkste woningmarktvraagstukken en welke mogelijke oplossingen zien zij daarvoor. Ook komt de werkwijze van de gemeenten, de gehanteerde richtlijnen en regelgeving ten aanzien van woningsplitsing aan bod.

De 12 gemeenten zijn: Bernheze, Borsele, Bronckhorst, De Wolden, Hof van Twente, Kapelle, Nederweert, Peel en Maas, Reimerswaal, Renkum, Schagen en Westerveld.

Woningsplitsing is ook een van de instrumenten uit de gereedschapskist doorstroming.

Kijk ook eens bij