Haagse corporaties lanceren gezondwonen.nl tegen vocht en schimmel

Expert
Gerrie van der Breggen
Adviseur Onderhoud en verbetering bestaande woningen

Gezondwonen.nl is op 12 december 2017 live gegaan. Met dit online platform binden woningcorporaties Haag Wonen, Staedion en Vidomes samen de strijd aan tegen vocht en schimmel. Met goede informatie en tips helpen ze bewoners vocht- en schimmelproblemen in hun woning te voorkomen. Daarnaast roepen ze hun huurders op vocht- en schimmelproblemen te melden, om samen een oplossing te vinden. 

Op gezondwonen.nl kunnen bezoekers hun kennis van gezond wonen testen met de gezond-wonen-check, video’s van de GGD Haaglanden bekijken en handige tips vinden. Ook roepen de corporaties er huurders op om vocht- of schimmelproblemen direct te melden. Signaleren van de problemen is volgens de corporaties het belangrijkste en het begin van de oplossing. ‘Na een melding van vocht of schimmel gaan we langs en kijken we waar het probleem zit. De ene keer is de oorzaak een technisch gebrek, in een ander geval ligt het aan woninggebruik, bijvoorbeeld onvoldoende ventilatie. Samen met de huurders bespreken we meteen een mogelijke oplossing, maar soms is eerst grondig onderzoek nodig’, zegt Robert Kleissen van Haag Wonen, woordvoerder namens de deelnemende corporaties. 

Oplossing

Elke woning met een vocht- of schimmelprobleem is er een te veel. De woningcorporaties vinden het dan ook goed dat het onderwerp veel aandacht krijgt. Zij juichen het toe als andere corporaties mee willen doen aan het initiatief en aandacht aan het probleem besteden. ‘Hoe meer aandacht hiervoor, hoe beter. Dit thema stopt niet bij de grenzen van Den Haag. Geïnteresseerde corporaties kunnen contact opnemen met ons om te kijken hoe we kunnen samenwerken. De uitvoering van deze website is wat meer gericht op de regio Haaglanden met de filmpjes van de GGD Haaglanden en onze samenwerking met de onafhankelijke Haagse vocht- en schimmelexpert’, zegt Kleissen. 

Expert

De onafhankelijke expert doet onderzoek naar vocht en schimmel in woningen in Den Haag. Huurders van de Haagse corporaties kunnen een melding doen op vocht-schimmelexpert.nl als ze er met hun woningcorporatie niet uitkomen. Andersom kunnen woningcorporaties zich ook melden bij de expert als zij vinden dat een huurder zijn woning verkeerd gebruikt. Ook de GGD kan een woning aanmelden bij de onafhankelijke expert. 

Sinds begin dit jaar besteden corporaties en GGD in Den Haag veel aandacht aan vocht- en schimmelproblemen. Klachten van huurders waren in Den Haag aanleiding voor corporaties, GGD, huurders en gemeente om de krachten te bundelen. Dat is door Aedes ondersteund met de handreiking Aanpak van vochtproblemen in woningen.