Onderhoud aan cv-installaties? Alleen door gecertificeerde installateurs

Nieuws 10 november 2022

De Gasketelwet is aangepast. Dat betekent dat vanaf 1 april 2023 alleen gecertificeerde bedrijven werkzaamheden mogen uitvoeren aan de gasverbrandingsinstallaties. Dat geldt dus ook voor onderhoud aan cv-ketels in corporatiewoningen.

Aanleiding voor de wetswijziging is een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels. De onderzoeksraad concludeert dat de meeste ongevallen met koolmonoxide voorkomen bij moderne en goed onderhouden ketels. Periodiek onderhoud is dus niet hetzelfde als professioneel en vakkundig onderhoud. De overheid heeft daarom besloten dat alleen gecertificeerde installateurs onderhoud mogen plegen aan cv-installaties.

Voor corporaties geldt de zogenoemde vergewisplicht. Dat betekent dat je als opdrachtgever verplicht bent om na te gaan of het installatiebedrijf gecertificeerd is. Er komt een online register waarin staat welke bedrijven die certificering hebben.

Meer informatie

Wil je meer weten over vakkundige controle op gasketels? Download de factsheet ‘Aanbevelingen voor onderhoud cv-installaties’.

Lees meer over